Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Jämtland Härjedalen

Antalet barn ökar men resurserna till vården hänger inte med

Publicerat fredag 10 juni 2016 kl 05.00
Verksamhetschef: Vi märker att resurserna inte räcker
(2:13 min)
Vägmärke varningsmärke barn
1 av 2
Nu kommer larm om att resurserna inom vården i Jämtland-Härjedalen inte hänger med när antalet barn ökar. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Barnläkaren och verksamhetschef för barnkliniken vid Region Jämtland Härjedalen, Urban Tirén, slår larm
2 av 2
Barnläkaren och verksamhetschef för barnkliniken vid Region Jämtland Härjedalen, Urban Tirén, slår larm. Barnhälsovården behöver resurser. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio

Resurserna inom barnhälsovården i Jämtland-Härjedalen räcker inte när barnkullarna ökar - nu slår verksamhetschef larm.

Sedan 2000-talets början har antalet förlossningar och barn ökat i Jämtlands län, men resurserna till barnhälsovården har inte ökat. Läkaren och verksamhetschefen för barnkliniken vid Region Jämtland Härjedalen, Urban Tirén, slår nu larm.

– Vi behöver psykolog på barnkliniken, vi behöver fler sjuksköterskor, vi behöver resurser till utbildningar, det behövs barnmorskor på kvinnokliniken och så vidare, säger han.

1990 föddes historiskt många barn i Jämtlands län – närmare 2 000 stycken. Sedan sjönk antalet födda till slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Då var födelsetalen nere på närmare 1 000 stycken enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

Men successivt har antalet barn sedan dess ökat och ligger på närmare 1 500 födslar per år. Ser man på SCB:s prognoser 10 år framåt så ökar barnbefolkningen i Jämtlands län.

– Det är glädjande. Men vi märker att resurserna inte räcker för de ökande barnkullarna, säger Urban Tirén.

P4 Jämtland har tidigare berättat att Jämtland har minst barnadödlighet och lägst antal dödfödda barn i hela Sverige. Men Urban Tirén vill inte prata om vilka risker som det innebär att de inte får mer resurser.

– Det viktigaste är att se till så att folk utbildar sig till sjukvårdsyrken och att vi har bra arbetsförhållanden och löner. Sedan får vi arbeta nationellt mot regeringen så att det tillskapas resurser för hela barnhälsovården, säger han och fortsätter:

– Det här är inte bara en jämtländsk fråga utan det här är en nationell fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".