Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Bra jobbchanser för nya tandsköterskeelever

Uppdaterat söndag 28 augusti 2016 kl 12.57
Publicerat söndag 28 augusti 2016 kl 08.00
Folktandvården: Alla kan räkna med jobb
(1:19 min)
Tandläkarstol på folktandvården.
1 av 2
Det råder stor brist på tandsköterskor i länet. Nu startar en utbildning i Östersund som ska råda bot på bristen. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Man och kvinna står framför björkar.
2 av 2
Mattis Jaktlund, utbildningsledare för skolverksamheten på Folkunivesritetet och Kristin Gahnström Jonsson, centrumchef för folktandvården i Region Jämtland Härjedalen.

Det saknas tandsköterskor i länet. Nu startar en ny utbildning i Östersund som ska råda bot på bristen.

– De flesta kan räkna med jobb, ja så enkelt är det. Det är verkligen vid rätt tidpunkt som den här utbildningen startar, säger Kristin Gahnström Jonsson, centrumchef för folktandvården inom Region Jämtland Härjedalen.

Vårterminen 2018 börjar ytterligare en kull på 25 personer, det beslutet är redan fattat.

Utbildningen är tre terminer och är en så kallad yrkeshögskoleutbildning. För att bli antagen krävs avgångsbetyg från gymnasiet och godkända betyg i svenska, engelska och matte.

De som har yrkeslivserfarenhet som kan bedömas som likvärdig är också behöriga att söka.

Nästan samtliga som antagits kommer från länet och inga av de antagna är män.

Utbildningen ges av Folkuniversitetet i Östersund. Mattis Jaktlund är utbildningsledare vid skolverksamheten.

– Om behovet kvarstår och om vi får förnyat förtroende av folktandvården och den privata tandvården och inte minst då myndigheten för yrkeshögskolan fortsätter vi gärna om det är befogat, säger Mattias Jaktlund.

För att ge studenterna en så ändamålsenlig utbildning som möjligt har Folkuniversitetet anställt två tandvårdslärare som är yrkesverksamma som tandsköterskor.

– De delar på en heltidstjänst och det har vi gjort dels för att få överlappande kompetenser. De har lite olika bakgrunder och spelalistkunskaper. Dels har vi gjort det för att vi vill att de ska behålla kontakten med det kliniska arbetet, säger Mattias Jaktlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".