Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Helena Appelqvists knep för godare ris

Publicerat tisdag 18 oktober kl 10.18
"Du får ett elegantare ris"
(5:42 min)
Kokat ris med en krispig yta
Mästerkocken Helena Appelqvist tipsar om hur du kan koka ditt ris för att få det mer fluffigt med separata riskorn. Foto: Helena Appelqvist

Mästerkocken Helena Appelqvist har hämtat inspiration från mellanöstern och lär oss att göra ris med tadig.

Att koka gott ris är inte så enkelt som man kan tro. Här tipsar Helena Appelqvist om hur du kokar ett gott ris med en gyllene yta, så kallad tadig. 

Gör såhär:

      Tvätta:

  1. Tvätta riset (basmatiris) rmed kallt vatten i en stor skål
  2. Sila, skölj och rör ordentligt flera gånger
  3. Blötlägg i minst 30 minuter (riskornen blir då längre)

    Förkok:
  4. Sätt på en stor kastrull med vatten som får koka upp
  5. Häll ner det väl avrunna riset i kastrullen, tillsammans med några nypor salt
  6. Förkoka i 6-8 minuter (riset blir vitt)
  7. Ta av från plattan och skölj igenom riset

    Svälla:
  8. Klä kastrullen med bakplåtspapper, häll på både olja och smör plus rejält med salt
  9. Strö försiktigt ner riset i omgångar. Klicka över ca 3 msk smör
  10. Klä locket med en kökshandduk. Koka riset på svag värme en dryg halvtimme.

    Servera:
  11. Lägg serveringsfatet över kastrullen och vänd upp och ner
  12. Eventuellt smular du sönder den brynta riskakan över riset


Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.