Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skolhälsovård

Skolpsykolog förstår inte varför han blivit anmäld

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 15.39
"För mig är det en gåta"
(4:31 min)
Logotyp på dörr till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Den anmälde skolpsykologen nekar till att ha ställt de neuropsykiatriska diagnoser han kritiseras för. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Skolpsykologen som anmälts för att ha ställt neuropsykiatriska diagnoser på felaktiga grunder i flera barn- och ungdomsärenden nekar till det.

Skolpsykologen Torbjörn Eliasson har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Inspektionen för vård och omsorg (IVO) står bakom anmälan och hävdar att han ställt neuropsykiatriska diagnoser som ADD, autism och dyslexi på felaktiga grunder.

Men Torbjörn Eliasson har överhuvudtaget inte ställt några diagnoser, säger han till P4 Jämtland. Själv tycker han att anmälan är som en storm i ett vattenglas.

 – Det enda som jag har gjort det är att jag har aktualiserat diagnoser, säger han.

IVO vill att HSAN beslutar om en tre år lång prövotid för Torbjörn Eliasson. HSAN fattar ett beslut tidigast i slutet av november.

För mig är det en riktig gåta.

I ett yttrande till HSAN skriver nu Torbjörn Eliassons juridiska ombud att det saknas rättslig grund för IVO:s begäran.

Själv tror Torbjörn Eliasson att Jämtlands läns landsting tyckte att han var för frispråkig när det gäller hans syn på psykiatri. Tidigare har han haft en bra dialog med barn- och ungdomspsykiatrin, men i samband med att han gav ut en bok 2011, där han framförde kritik mot psykiatrin, förändrades attityden mot honom. Själv avfärdar han kritiken och förstår inte varför han anmälts.

– För mig är det en riktig gåta, säger Torbjörn Eliasson.

Anmälan rör sex elever där Torbjörn Eliasson skrivit remisser till sjukvården. Torbjörn Eliassons utredningar har inte bedrivits i enlighet med vetenskap och och beprövad erfarenhet och dokumentationen brister regelmässigt på ett påtagligt sätt, skriver IVO i sin anmälan.

IVO har till stor del skjutit in sig på hur Torbjörn Eliasson gör sina journalanteckningar. Här är det två olika synsätt som kolliderar, anser han. Torbjörn Eliasson tror att kritiken mot honom egentligen handlar om något annat. Han tycker inte att han har gjort något fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".