Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bakning

Trendiga figurer i marsipan och sugarpaste lockar till bakning

Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 09.47
Lisbeth Pettersson: Sked, kniv och kavel är viktigast
(12 min)
Cupcakes med P4-symbol
1 av 3
Lisbeth Petterson bjöd på minicupcakes hos P4 Jämtland. Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
kvinna håller i en cupcake
2 av 3
Lisabeth Pettersson tipsar om hur du lyckas med baket. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Ros, änglavingar och spöke i sugarpaste, sockerpasta
3 av 3
Ros, änglavingar och spöke tillverkade med sugarpaste, sockerpasta Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio

Lisbeth Pettersson älskar baka trendiga amerikanska bakverk och bjuder P4 Jämtlands lyssnare på ett läckert recept på minicupcakes med smörkräm.

Cupcakes, naked cake, cake pop är några trendiga bakverk som lockar många pysslare till köket. Det krävs rätt så mycket fingerfärdighet och tålamod för att fixa dessa bakverk.

Det viktigaste är att man alltid kan göra om ifall det blir lite misslyckat

Lisbeth Pettersson från Östersund mår som allra bäst när hon bakar amerikanska sötsaker och skulpterar gärna figurer i sockerpasta för det innehåller ingen mandel men däremot gelatin så den är mer elastisk, marsipan smakar däremot bättre.

– Om jag ska skapa en figur så gör jag det efter min förmåga och detta pyssel passar alla åldrar, förklarar Lisbeth.

Det finns en uppsjö av olika saker att köpa i olika butiker, men det behöver inte kosta så mycket. Sked, kniv och kavel är de viktigaste verktygen som behövs när du ska skapa i köket, säger Lisbeth.


 

Här får du Lisbeths recept på minicupcakes med smörkräm.

Cupcakes

Ingredienser
24 små eller 48 stora cupcakes.


2 dl strösocker
2,5 del vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 dl kakao
1/2 dl kokande vatten
1 dl rapsolja

Grädda i 175 grader ,  6-8 minuter för minicupcakes och 12-15 för stora cupcakes. Använd provsticka.

Smörkräm

2 dl mascorpone
1 dl florsocker
2 msk hett vatten
 200 gram mjukt smör
Vispa ihop och spritsa ut på avsvalnade cupcakes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".