Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljö

Länsstyrelsen kräver mer pengar för markslitage i fjällen

Publicerat lördag 26 november 2016 kl 08.51
Ruona Burman, Länsstyrelsen: Vi har noterat vilka behov som finns
(1:22 min)
Pyramiderna i Vålådalens naturreservat.
Pyramiderna i Vålådalens naturreservat. Foto: Wictoria Wadman/ Länsstyrelsen

Länsstyrelsen vill ha mer pengar av Naturvårdsverket för att komma tillrätta med det ökade markslitaget i Vålådalen och triangelområdet.

– Vi har gått hela ledsystemet och noterat vilka behov som finns i västjämtland. Nu har vi skickat in en begäran om extra medel till riktade insatser för att bygga om och göra lederna säkrare, säger Ruona Burman, chef på Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Naturvårdsverket har under hösten flera möten med länsstyrelserna i fjällänen. Mötet i Jämtland kom till stor del att handla om det ökade markslitaget på och kring leder i Våldådalen och i triangelområdet.

Tidigare har Naturvårdsverket kritiserat Länsstyrelsen för att de, trots höga anslag, hamnat på efterkälken när det gäller att anpassa lederna i området efter det allt högre besökstrycket. Naturvårdsverket menade att problemen med slitage förvärrats på grund av detta.

Erik Hellberg Meschaks, ansvarig handläggare på Naturvårdsverket säger att man delvis fick svar på de frågor man hade om detta. Länsstyrelsen hade prioriterat andra saker och Ruona Burman medger att de prioriteringarna delvis var felaktiga. Nu vill man alltså ha extra medel att rikta mot det som behöver göras i västjämtlands mest besöka fjällområden.

Enligt Naturvårdsverkets ska extra medel till Länsstyrelsen inte ska ses som någon självklarhet.

– Det är en del av den diskussion vi kommer ha när vi ska fördela medel, om vi bedömer att de klarar det med ordinarie medel eller om det behövs ett extra tillskott, säger Erik Hellberg Meschaks.

Är du nöjd med de svar du fick av Länsstyrelsen om varför de halkat efter med arbetet med lederna?

 – Jag tycker vi hade ett bra möte och att vi kom vidare i denna fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".