Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnartips

Bajsvatten rann rakt ut i Indalsälven i två dygn

Publicerat fredag 25 november 2016 kl 14.31
"Vem vill gå i kloakvatten när man ska till förrådet?"
(0:40 min)
Strömmande vatten med stenar
Hundra kubikmeter avloppsvatten läckte rakt ut i Indalsälven. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Efter ett stopp i en stor avloppsledning som går till vattenreningsverket i Undersåker så läckte hundra kubikmeter avloppsvatten rakt ut i Indalsälven.

Det var när Åre kommun var ute och åtgärdade läckan som Bror Stefan Petersson, som bor precis vid älven i Undersåker, började ana oro. Han har tidigare blivit drabbad genom att avloppsvatten läckt in i källaren genom golvbrunnen.

– I morse såg jag en VA-tekniker från Åre kommun stå vid ett brunnslock till en breddningspunkt. Jag misstänkte att det hade hänt något och kontaktade tekniska avdelningen och fick bekräftat att det runnit avloppsvatten rätt ut i Indalsälven i två dygn, säger han.

I värsta fall kan en breddning av det här slaget leda till att källare i husen som är kopplade till avloppsnätet blir vattenfyllda, menar Bror Stefan Petersson.

– Vem vill gå in i kloakvatten, säger han.

– Det här vattnet rinner ner i Indalsälven till Storsjön som är dricksvattentäkt, i och för sig passerar det Ristfallet där det renas lite grann.

Åre kommun är medveten om att det här är en känslig punkt i avloppssystemet i Undersåker. Lars-Erik Eriksson är teknisk chef på Åre kommun.

– Vi har ett larm på den här punkten men av någon anledning så fungerade inte larmet, säger han.

Ungefär 100 kubikmeter avloppsvatten rann ut under de två dygnen.

– Vattnet har inte runnit rätt ut i Indalsälven. Det är en bit mellan den här punkten och Indalsälven. Vi håller på att göra en bedömning av hur mycket vatten som nått fram till älven, men det är ju inte bra att det händer. Det gör det ibland när det blir stopp i systemet, säger Lars-Erik Eriksson.

Risken är att vattnet blir förorenat med bakterier och antibiotika. Det säger Jasna Linberg. miljöchef på Åre kommun.

Breddning, det vill säga när avloppssystemet inte kan ta emot allt avloppsvatten, är inte ovanligt, menar hon.

Men det finns ett stort problem.

– Kommunen har som ett uttalat mål att vattnet i Indalsälven ska hålla dricksvattenkvalitet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".