Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Italiensk mat på julbordet

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 07.35
Federica Calidoni: Mycket pasta och parmesanost
(5:28 min)
Pasta i olika former
Pasta finns såklart med på det italienska julbordet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kocken Federica Calidoni från Östersund tipsar om italiensk mat på julbordet.

Vill du prova på något nytt på årets julbord? Federica Calidoni från Östersund tipsar om den italienska julmaten som består av mycket pasta och parmesanost.

PASTA

400 gram mjöl
2 ägg 
1 dl vatten

Blanda allt till en deg och låt den vila i 20 minuter. Receptet fungerar för både tagliatelle och anolini.

 

ANOLINI (typisk från Parma) - på juldagen

Anolini är fylld pasta med nötkött och parmesanost.

Fyllning:

300 gram nötkött
75 gram smör
150 gram ströbröd
200gram parmesanost
1 selleri
1 lök
1 morot
2 ägg
salt och peppar
muskotnöt

Skala lök, morot och selleri och skär i små bitar. Steka dem i smöret  i en stekgryta tills de har fått en gyllene färg. Tillsätt sedan köttet, salt och peppar. 

När köttet är väl brynt täcker du helt med rött vin och eventuellt, om vinet inte är tillräcklig för att täcka köttet, lägg till vatten.

Sjud med ett lock på en mycket låg värme i 10 timmar. Köttet ska bli så mjukt att man kan mosa det med en gaffel.

Blanda ströbröd med riven parmesanost. Tillsätt köttet och, om så önskas, de mosade grönsakerna.

Tillsätt äggen och en nypa muskot. Blanda väl med en gaffel.

Förbered pastan - ta mjöl och tillsätt ägg, vatten och salt och knåda tills du har en slät smet som du låter vila i 20 minuter. Täck med en trasa eller plastfolie.

Ta en kavel eller en specialmaskin och dra ut degen till ett ark av tjockleken 1-2 mm.

Gör små bollar av köttblandningen (lika stora som en hasselnöt) och sätt dem med 3-4 cm avstånd från varandra på degen. Vik över pastan och se till att kanterna fäster ordentligt så att ingen luft blir kvar där inne som kan orsaka att de öppnas under tillagningen. Skär ut dem med en särskild form eller med en kniv till små ravioli, elle ta hjälp av en liten kopp.

Koka dem i två liter köttbuljong i 5-6 minuter och servera varm i soppa.

Köttbuljong görs genom att koka hönkött och nötkött i flera timmar. Köttet äts sedan som en andra rätt på juldagen.

 


 

TAGLIATELLE AI FUNGHI - på julafton

Du gör samma pastadeg som till anolini och kör degen genom en pastamaskin så att du får till din tagliatelle.

Till pastan serverar du en sås med Karljohansvamp, som är enkel att tillaga. Krossade tomater, olivolja, lök, origano och karljohansvamp är allt man behöver. Kom ihåg att blötlägga Karljohansvampen en natt innan. 

 


BRANZINO AL SALE (havsabborre i salt) - på julafton

Rengöra havsabborren väl. Lägg ett lager av grovt salt i botten av en ugnsform. Lägg på fisken och sedan täcker du den med ytterligare ett skikt av salt. 

Tillaga i ugnen i cirka 40 minuter på 200 grader.

Rensa fisken och ringla över lite olivolja.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".