Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Julmat

Rödkål – en hit ihop med fet mat

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 11.33
en närbild av rödkålblad. En droppe vatten i centrum.
1 av 2
Rödkål - både vacker och nyttig? Foto: FollowYour Nose
Rödkål - fullvuxna klot och små skott
2 av 2
Rödkål - fullvuxna klot och små skott Foto: Oregon State University resp Cahaba Club Micro Greens

Om du äter mycket fett i jul borde du kanske ta en extra portion rödkål också. Försök på möss tyder nämligen på att kålen kan ha gynnsamma egenskaper just i samband med fettrik kost.

I en studie på möss har man sett att små färska skott av rödkål i kombination med fet mat delvis minskade både viktuppgång och fettinlagringar i levern.

Möss som åt lika mycket av samma feta kost men inte i kombination med rödkål, gick upp mer i vikt och lagrade in mer fett i organen.

Den här studien är gjord på möss och man vet därför inte om effekterna är de samma på människa. Men skulle de vara det, skulle det kunna vara intressant för att motverka sjukdomar i lever, hjärta och kärl säger forskare vetenskapsradion pratat med.

Källa: Haiqiu Huang et al, 2016. Red Cabbage Microgreens Lower Circulating Low-Density Lipoprotein (LDL), Liver Cholesterol, and Inflammatory Cytokines in Mice Fed a High-Fat Diet. J. Agric. Food Chem., 2016, 64 (48), pp 9161-9171 DOI: 10.1021/acs.jafc.6b03805

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".