Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Strömsund

Strömsunds kommun vill få bort riksintressen

Publicerat måndag 6 februari 2017 kl 04.00
Kommunalrådet: En tredjedel av vår yta kan inte utgöras av ett riksintresse
(3:25 min)
Vy över berg och solnedgång
År 2013 stoppade länsstyrelsen gruvbrytning i Stekenjokk, då man ansåg att riksintresset för rennäringen gick före riksintresset för mineralbrytning. Foto: Foto: Håkan Berglund/Sveriges Radio

Stora delar av Strömsunds kommun är i dag utpekade som riksintressen av olika myndigheter. Nu vill kommunen att flera riksintressen tas bort för att bana vägen för utveckling.

Kritiken kommer när Strömsunds kommun, under en remissrunda, får yttra sig om regeringens pågående riksintresseutredning. Tanken med utredningen är göra systemet med riksintressen mer överskådligt, tydligare och mer lättbegripligt.

Riksintressen kan pekas ut av olika myndigheter, som till exempel naturvårdsverket och försvarsmakten.

Politiker i Strömsund anser att allt för stor yta av kommunen omfattas av riksintressen.

– Rimligtvis kan inte en tredjedel av ytan i Strömsunds kommun utgöras av ett riksintresse. Här måste man pröva om det verkligen förhåller sig på det viset, säger kommunalrådet Susanne Hansson (S). 

Strömsunds kommun hävdar till exempel att riksintressen hindrar byggandet av bostäder. 

– Det är ett exempel. Våra fritidshusägare är av stor betydelse för kommunen och utvecklingen, då måste man också se till vi får växa inom det området, säger Susanne Hansson.

I Strömsunds kommun överlappar flera riksintressen varandra och då kan kommunen tvingas prioritera ett intresse före ett annat.

Ett exempel från 2013 gäller ett bolag som ville starta gruvdrift i Stekenjokk.

Kommunen prioriterade då riksintresset för mineralbrytning före riksintresset för rennäringen. Då stoppades planerna istället av länsstyrelsen - som företräder statens intressen - och som i det här fallet stod på rennäringens sida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".