Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat & dryck

Så ger du potatisen huvudrollen i din middag

Publicerat tisdag 14 mars kl 10.21
Kocken: Ingen annan råvara är så mångsidig
(5:37 min)
Peter Boije
Peter Boije, kock och matinspiratör i P4 Jämtland. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio

Vår radiokock Peter Boije berättar om sin kärlek till potatisen, hur du gör potatisen till huvudrätt – och – vad han gjorde på potatisfestivalen i Alingsås.

– Ooh, potatis. Jag älskar potatis!

Det säger kocken Peter Boije, som inte ger mycket för farhågor om "farliga" kolhydrater.

– Nej, det får stå för andra, säger han.

Peter Boije tycket att potatisen mycket väl kan få spela flera roller på middagstallriken – inte minst huvudrollen.

Som exempelvis kluven, kryddad och ugnsrostad sparrispotatis med friterade potatisstavar till. Gör till det en fet potatispuré gjord på norrländsk mjölig mandelpotatis, grädde eller smör och salt. Detta serverar man en sallad till, och möjligen majonnäs.

– Glöm inte salt. Potatisen drar åt sig mycket salt, och den har också en förmåga att runda av smaker på ett behagligt sätt.

Peter påpekar också att länet är en bra grogrund för kvalitativa knölar:

– Här i Jämtland finns mycket lokal potatis som smakar väldigt gott tack vare att den generellt i norra Sverige tar lite längre tid på sig att mogna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".