Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Samhälle

Elev kränktes på Wången - skolan gjorde vad den kunde enligt Skolinspektionen

Publicerat tisdag 21 mars kl 10.21
Skolinspektionens beslut. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Skolinspektionen avslutar ärendet då man menar att Wångens travskola skola följde bestämmelserna. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

För 1,5 år sedan blev en elev utsatt för kränkande behandling på Wångens travskola. Skolinspektionen som nu utrett händelserna tycker att skolan följt bestämmelserna.

Det här enskilda ärendet har inte något att göra med det fall som Skolinspektionen överlämnat till Diskrimineringsombudsmannen eller det fall av sexuellt ofredande som Polisen just nu utreder.

Det här rör en annan elev som under nollningen hösten 2015 enligt egen utsago blev upptryckt mot en vägg av en grupp elever som försökte få hen att dricka alkohol. När det kom till skolans kännedom om en otillåten fest i skolans lokaler blev eleven som blev kränkt på nollningen återigen utsatt för kränkningar vid flera tillfällen. Eleven kallades tjallare, jävla idiot och fick höra att hen skulle bort från skolan.

Skolans ledning medger att händelserna som beskrivs i föräldrarnas anmälan i stort sett stämmer. Jämtlands gymnasieförbund har däremot inte på något sätt uppmärksammat några återkommande signaler om kränkande behandling på skolan.

Skolan har klargjort i samtal med de utpekade att kränkningarna ska upphöra. Men skolans utvärdering visar att situationen inte anses utagerad utan att den behöver fortsätta bevakas.

Extra personal har därför rört sig i de miljöer där elever är även före och efter skoltid för att markera närvaro, samtala och fånga upp signaler om oro. Den kränkta eleven erbjöds även samtal med elevhälsan.

Wångens skolledning har avböjt att kommentera men skriver i ett mejl att "Vi värnar om berörda elevers integritet och konstaterar att vi har en bra dialog med Skolinspektionen och stöd från vår huvudman Jämtlands gymnasieförbund men av hänsyn till eleverna väljer vi att inte kommentera enskilda ärenden i media."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".