Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Omsorg

Många fler anmäler att barn far illa

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 05.28
Einar Hyldmo: Skolan har blivit bättre på att anmäla
(2:24 min)
Man på ett kontor.
Alla anmälningar som kommer in till kommunen leder inte till en utredning. Einar Hyldmo, verksamhetsutvecklare inom individ- och familjeomsorgen på Åre kommun berättar att det under 2016 var mellan ungefär 50-70 procent av anmälningarna som ledde till en utredning. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio

Antalet orosanmälningar som gjorts gällande barn i Jämtlands län har mer än fördubblats sedan 2011. I vissa kommuner har de tredubblats.

Undersökningen som P4 Jämtland har gjort visar att antalet orosanmälningar som gjorts till kommunerna har ökat från 1 584 anmälningar till 3 415 anmälningar år 2016. Det är en ökning med 116 procent. 

En av kommunerna med den största ökningen är Åre kommun. Där har antalet anmälningar de senaste 6 åren tredubblats till 278 orosanmälningar och där tror de att det finns flera orsaker till ökningen.

– Dels vet vi att vi har blivit bättre på att anmäla inom skolan och skolhälsan. Sedan är det klart att den demografiska utvecklingen med befolkningen i kommunen har påverkat eftersom vi, under en tid, har haft asylboenden i kommunen där det också har uppstått situationer som vi fått veta om, säger Einar Hyldmo är verksamhetsutvecklare inom individ- och familjeomsorgen i Åre kommun.

Orosanmälningar görs till kommunerna när det finns en misstanke om att ett barn eller en ungdom kan fara illa. Alla anmälningar som kommer in gäller dock inte unika fall. Ungefär 30 procent av de anmälningar som gjordes i Åre kommun under 2016 har gällt barn som någon redan har gjort en orosanmälan för.

Orosanmälningarna som kommer in till kommunerna kan till exempel handla om att föräldrarna har problem med sin fysiska eller psykiska hälsa, har sociala problem, missbruk, att det är våld i hemmet, att barnet har begått ett brott eller om dess allmänna beteende.

I Åre kommun har mellan ungefär 50-70 procent av anmälningarna varje år lett till att de öppnat en utredning så bara för att det kommer in en anmälan betyder inte det att barnet far illa, menar Einar Hyldmo.

– Nej, det är inte alltid vi gör samma bedömning som den som gör anmälan men det är lite av säkerhetssystemet som socialstyrelsen erbjuder, att ge den mer faktamässigt riktiga bedömningen av det, säger han.

Barnrättsorganisationen Bris stämmer in i bilden att skolan och sjukvården blivit bättre på att anmäla när misstankar finns om att barn far illa.

– Varje gång man känner oro för att ett barn mår dåligt så behöver man agera och jag tror att både skola och sociala myndigheter har blivit bättre på att göra det. Det är, tror jag, huvudorsaken till att fler orosanmälningar kommer in, säger Jonas Söderlund på Bris.

Krokoms kommun har ännu inte svarat så deras siffror finns inte med i sammanställningen. 

Orosanmälningar i Jämtlands läns kommuner år 2011 - 2016

Orosanmälningar år 2011 och 2016 samt procentuell ökning:

  • ÖSTERSUND: Från 1 060 till 1 743 = 64 %
  • ÅRE: Från 92 till 278 = 202 %
  • STRÖMSUND: Från 88 till 182 = 107 %
  • HÄRJEDALEN: Från 142 till 587 = 313 %
  • RAGUNDA: Från 62 till 271 = 337 %
  • BRÄCKE: Från 64 till 156 = 144 %
  • BERG: Från 76 till 198 = 161 %
  • KROKOM: Ej svarat ännu

    Källor: Berörda kommuner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".