Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Samhälle

Örndalen kan göra Härjedalen till förlorare befarar turistföretagare

Uppdaterat onsdag 22 mars 2017 kl 17.20
Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 15.58
Anläggningschef: Kan minska arbetstillfällen i Härjedalen
(3:19 min)
Örndalen Hotell och Spa
Örndalen Hotell och Spa. Fotograf/Källa: Millimeter Artkitekter

Härjedalens kommun stödjer planerna på turistanläggningen Örndalen trots att andra turistföretag i området bävar för att det kan slå undan benen för dem.

Nu har tiden för att lämna in synpunkter kring en ny prövning i miljödomstolen av skidanläggningen Örndalen i Skorvdalen, som ligger i närheten av Vemdalen, har gått ut.

En av dem som gett utryck för oro i handlingarna hos miljödomstolen är Tänndalens skidanläggning. Anläggningschefen Peter Jonasson, menar att investeringen i Örndalen skulle kunna få en motsatt effekt för

Härjedalens kommun.

– Det kan hämma utvecklingen i den här landsändan. För kommer det inte tillräckligt med gäster, ja då måste vi se över våra kostnader och det kan inskränka på kommande investeringar, säger han.

Peter Jonasson menar att det krävs fräscha och moderna skidanläggningar för att hänga med i utvecklingen.

I början av 2015 stoppade mark- och miljödomstolen planerna på skidområdet Örndalen, som ligger i närheten av Vemdalen. Huvudorsaken var att det finns ett örnrevir i området. Men investerarna gav inte upp utan har gjort en ny ansökan. Där har de halverat byggplanerna och menar att de gett örnarna tillräckligt med utrymme.

Debatten har mycket handlat om örnar. Men det finns andra frågor kring Örndalen som inte debatterats lika flitigt. I en rapport som ett konsultföretag gjorde 2014 på uppdrag av investerarna och som handlar om samhällskonsekvenserna så tror de att Örndalen kan locka till sig 35 000 turister som annars skulle valt andra anläggningar i Härjedalen. Tänndalen tror i rapporten att antalet gäster under vintern kommer att halveras. Även om Peter Jonasson inte tror att Tänndalen kommer att konkursa så tror han att det kommer märkas.

– Det finns inga andra kommunikationsmedel än bil till oss. Faran är att de skidåkare som finns stannar till hos dem i stället för till oss. Och det kan på sikt minska antalet arbetstillfällen här, säger han.

Trots att alltså andra anläggningar kan komma att drabbas så ställer sig Härjedalens kommun sig bakom Örndalen. Kommunalrådet Anders Häggkvist tycker inte att kommunen särbehandlar Örndalen.

– Vi har hanterat det här med Örndalen på ungefär samma sätt som andra som dragit i gång turistisk verksamhet.

Men trots att han inte tycker att han behandlar Örndalen annorlunda så har han undertecknat ett pressmeddelande som finns på Örndalens hemsida. Anders Häggkvist menar att han bara berättat om Härjedalens inställning till projektet.

– Vi är en kommun som tappar i befolkning samtidigt som vi har stora möjligheter att utveckla turismen. Vill man gå vidare med det här så ska man få göra det, säger Anders Häggkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".