Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Matinspiration

Örtrubbad lax – perfekt på påskbuffén

Publicerat tisdag 28 mars kl 15.00
Lax tillagad av matinspiratören Helena Appelqvist
1 av 2
Lax tillagad av matinspiratören Helena Appelqvist Foto: Helena Appelqvist
Helena Appelqvist
2 av 2
Helena Appelqvist, matinspiratör Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio

Lax med mycket grönt blir en inbjudande färgklick på buffébordet, tipsar matinspiratören Helena Appelqvist.

Laxen kan rimmas på ett snabbt och enkelt sätt eller gravas några dagar innan servering. 

– Allt handlar om hur mycket socker och salt du vill ha, förklarar Appelqvist.
Mycket socker för mjukare konsistens och har du mer salt blir det fastare kött.

Riv gärna lite rödbeta över laxen, så färgas laxen vacker röd på kanten. Men det går också bra att använda sånt du gillar, typ, gin, apelsin, enbär eller dill.

Recept med lax.

Örtrubbad lax med mycket grönt.

Smakrik och färgglad fisk med picklade rot-och grönsaker som passar perfekt på påskbuffén eller vårsupén.
Rimma en laxsida några timmar, torka av.

Gör en örtrub: 0,5 dl hackad persilja, 1/2 kruka färsk hackad basilika,  skal från 2 citroner, 3 fint rivna vitlöksklyftor. Salt och svartpeppar samt 1 msk olivolja.
Ugnsbaka laxen i 150-170 grader tills den är 49-50 grader i innertemperatur.

Picklade rödlök och rotsaker.
1 dl ättika, 2,5 dl socker, 1 dl vatten.
Smaksättning: 2 stjärnanis, 5 kryddpeppar, 1 tsk senapsfrö, 4 lagerblad, 2 gulbetor, 2 polkabetor, 3-4 morötter, 1 rödlök.

Låt grönsakerna stå 1- 2 timmar i lagen.
Blanda ihop det picklade tillsammans med en sallad och lägg över laxen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".