Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Godaste maten lagas utomhus

Publicerat tisdag 4 april kl 09.49
Anna-Karin Lagerström: Allt blir gott om du lagar mat ute
(7:44 min)
Kött som steks på en stekhäll över öppen eld
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Vi flyttar utomhus och lagar mat på stekhäll tillsammans med Anna-Karin Lagerström.

– Allting blir gott om du lagar mat ute, säger P4 Jämtlands matinspiratör Anna-Karin Lagerström som älskar att flytta ut och laga mat på sin stekhäll.

Hon tipsar om en enkel och god wook som du tillagar på en stekhäll över öppen eld, eller om du har en gasolinsats till din stekhäll.

Viltskavspytt 

  • Viltskav som du marinerar med kryddor du gillar
    (Ta t.ex. ren- eller älgkött,  skär tunt, tunt medan det är fruset)
  • Savoykål (strimla)
  • Rödlök
  • Morotsslantar
  • Paprika
  • Sparris
  • Rädisor
  • Kokta betor (t.ex. gulbeta, polkabeta)
  • Eventuellt kokt potatis om du önskar

Förberedelser hemma: Marinera köttet och lägg i en plastpåse. Koka betorna, skala dem och skär i bitar. Skär grönsakerna.
På plats: Bryn först köttet i rapsolja på stekhällen. Häll sedan på kålen och låt fräsa en stund. Häll på betorna, löken, paprikan och sparrisen och fräs ihop allting tills grönsakerna är lagom mjuka. Till sist häller du i rädisorna och låter dem få en krispig yta.

Om du vill ha en såsigare pytt kan du i förväg blanda ihop grädde, kalvfond och kryddor i en plastflaska. Ta med ut och häll över kött- och gränsaksblandningen och låt det puttra några minuter.

Ät rätten som den är, eller baka ett bröd som du fyller med din viltskavspytt.


Baka bröd på stekhäll (likt ett tortillabröd)

  • 10 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 4 msk olja

Förberedelser hemma: Blanda ihop de torra ingredienserna i en plastpåse och vätskan i en burk eller flaska. 
På plats: Häll vätskan i påsen med de torra ingredienserna och blanda ihop. Ta fram degen, ta en bit och knåda ut och platta till den till en rund kaka. Grädda på stekhällen i cirka 3 minuter på varje sida tills den får en fin färg.

Du kan sedan fylla brödet med din wook om du önskar.


 Dessert

  • Annanasringar 
  • Banan (dela på längden)

Stek det lite snabbt i smör och ringla över honung. Servera med glass eller kesella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".