Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vården

Sjuksköterskor säger upp sig i protest

Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 16.34
Vårdförbundet: Ett hån mot professionen
(0:50 min)
Östersunds Sjukhus informationstavla
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Missnöje med lönerna för sjuksköterskor i länet gör att tre narkossjuksköterskor nu sagt upp sig i protest.

Missnöjet beror främst på den lönesatsning som Region Jämtland Härjedalen nyligen lanserat, men som Vårdförbundet menar inte kommer alla till del.

– Det här är erfarna anestesisjuksköterskor och mina kollegor. Man anser att man har för låg lön helt enkelt i förhållande till det ansvar man har som anestesisjuksköterska. I min värld blir det här ett hån mot våra professioner, säger Roger Bergebo, ordförande för Vårdförbundet i Jämtlands län, till P4 Jämtland.

Det var efter ett uppföljningsmöte i tisdags som sjuksköterskorna bjudit in regionpolitiker till för att diskutera lönerna som de tre fattade beslutet, enligt Roger Bergebo, som själv var med på mötet.

– I början var stämningen förväntansfull, men den byttes ut till en uppgivenhet, säger han.

Det var för ett par veckor sedan som Region Jämtland Härjedalen presenterade en lönesatsning på sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor och man lovade att skjuta till ytterligare 10 miljoner kronor.

Satsningen blev dock missriktat, enligt Roger Bergebo, då pengarna som han uppfattat det enbart ska gå till "trogen" personal som jobbar inom dygnet-runt verksamheten.

– Det blev bara som en tummetott, endast 500-600 kronor i lönepåslag, om man ens får något i över huvudtaget, säger han.

Han menar dock att politikerna är rätt ute som satsar på lönerna.

– Politikerna har äntligen börjat lyssnat så till vida att man förstått att man måste lägga i pengar för att man ska kunna behålla medarbetare och rekrytera nya. Man har börjat lyssna, men lyssnat för sent och ger för lite i satsning, säger Roger Bergebo.

Regionrådet Christer Siwertsson (M) beklagar att sjuksköterskorna väljer att sluta och säger att det inte alls är klart vem som kommer att få vad.

– Vi fortsätter på den inslagna vägen att minska löneskillnaderna men måste ta det steg för steg. Regionen har som bekant stora problem med ekonomin.

Enligt Christer Siwertsson görs fler satsningar för att höja specialistsjuksköterskornas löner. Regionen vill även öka allmänsjuksköterskornas kompetens och därigenom förbättra deras möjlighet till högre lön genom bland annat betalda utbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".