Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsmedel

Gifter i ekoägg kan ha andra orsaker än fodret

Publicerat söndag 16 april kl 12.17
"Kan vara lokala miljöproblem"
(1:44 min)
Ägg på ett transportband.
Livsmedelsverkets stickprover har visat att ekologiska ägg innehåller tre gånger så mycket dioxin som vanliga ägg. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Miljögifterna i ekologiska ägg kan komma från andra källor än det foder som hönsen får, enligt Jordbruksverkets experter.

Sveriges äggbönder försöker minska ner på halterna av miljögiftet dioxin i ekologiska ägg genom att ge hönsen mindre fiskmjöl.

Det är välkänt att fisk innehåller dioxiner från förorenade hav, men Kjell Wejdemar, foderhandläggare på Jordbruksverket, är inte säker på att det är fisken som är problemet i just det här fallet.

– När det gäller fiskmjöl har vi under de senaste åren inte hittat några överträdelser av de gränsvärden som finns. Det är därför vi kan känna en viss tveksamhet inför foderspåret, säger han.

Istället kan det vara miljögifter kring hönornas rastgårdar som är orsaken, enligt Kjell Wejdemar och hans kollegor på Jordbruksverket.

Ekologiska höns går ute under en stor del av året, och kan få i sig lite av varje när de går omkring och pickar på marken, till exempel giftig färg som flagar ner från taken på hönshusen.

Det var i höstas som Livsmedelsverket upptäckte att ekologiska ägg innehåller tre gånger så mycket dioxin som vanliga ägg.

Dioxin är ett miljögift som kan påverka hjärnans utveckling hos foster och försämra spermiekvaliteten hos män.

Enligt Livsmedelsverket ska vuxna helst inte äta mer än fyra ekoägg om dagen, och barn inte mer än två.

Kjell Wejdemar på Jordbruksverket säger att han har slutat köpa ekoägg.

– Det är för att jag äter en specifik kosthållning där jag äter väldigt mycket ägg, och då får man kanske tänka sig för när man får sådana här rapporter, säger han.

På Livsmedelsverket är man inne på samma spår som äggbranschen – nämligen att fisken är boven i dramat.

Anders Glynn, riskvärderare på Livsmedelsverket, tycker att fiskmjölet borde tas bort helt.

Konventionella höns får äta syntetiskt protein, men enligt EU:s regler måste ekohöns få naturligt protein, och då är det fisk som gäller.

– Det bästa vore ju om man kunde gå ifrån fiskmjölet. Så det hoppas vi på i framtiden, att reglerna ändras, säger Anders Glynn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".