Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat & dryck

Mästerkocken ger nyttiga vitkålen nya skepnader

Publicerat tisdag 18 april kl 10.13
Helena Appelqvist: Slaka vitkålen och slipp gasen
(8:20 min)
Helena Appelqvist, mästerkock och matexpert
Helena Appelqvist, mästerkock och matexpert Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio

Varm och kall, grillad, wokad, i gryta och som tillbehör. Vitkålen tar många former när Helena Appelqvist får bestämma.

 - En basföda som är supernyttig, den är rik på både fibrer och C-vitaminer. Den går också att smaksätta på så många sätt, säger Helena Appelqvist.

För de som tycker att det finns en fara i att äta vitkål på grund av att den har den egenheten att ge upphov till viss gasbildning i magen, säger Helena Appelqvist att hon har en lösning:

- Man kan slaka vitkålen. Det gjorde mamma, och det gör min man nu. Man sköljer den i kokhett vatten, då blir den lite mjukare.

Helena Appelqvists vitkålsidéer:

"Pizza-sallad" - Olja, vinäger (eller ättika) och honung.

Wokad vitkål - med gurkmeja, paprika, chili, eller med fänkål och kummin, eller med sesamolja, vitlök, lime och fisksås, eller med pinjenötter och parmesanost.

Thai - Vitkål, råsocker, fisksås, lime, chili, vitlök, olja och jordnötter.

Grillad - Skär vitkålen kvartar och grilla. Samtidigt grillar du på en kluven citron, som du klämmer över vitkålen innan servering.

Gryta - Exempelvis indisk med vitkål, köttfärs, curry, kokosmjölk, sambal oelek. Eller kinesisk sötsur gryta med soja, vinäger, ingefära, vitlök, fond, honung, vatten tomatpuré och paprika, plaus eventuellt fläskkött eller mosade bönor.

Coleslaw - Majonäs alt. créme fraische eller turkisk youghurt. Senap, salt, peppar och morot och purjolök.

HONUNGSDRESSAD SALLAD

- Nostalgi, den här salladen serverade mormor innan varmrätten, säger Helena Appelqvist.

Slakad vitkål.

3/4 dl honung
Saft från en citron
2 msk vinäger
1,5 tsk paprikakrydda
1-2 krossade vitlöksklyftor
1/2 dl olja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".