Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Jämtland Härjedalen

Regionstyrelsen: Vi har koll på ekonomin

Publicerat tisdag 18 april kl 16.27
"Tar till oss det revisorerna påpekar"
(1:23 min)
Ann-Marie Johansson (S)
1 av 3
Regionrådet Ann-Marie Johansson (S) håller inte med revisorerna om att de inte har koll. Foto: Janne Nyman/Sveriges Radio
Skylt Region Jämtland Härjedalen
2 av 3
Region Jämtland Härjedalen blöder ekonomiskt. Det har fått revisorerna att ge kritik. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Elion Lemon (C), politiker i regionstyrelsen. Foto: Filip Gustafsson Högman
3 av 3
Elin Lemon (C), sitter med i regionstyrelsen. Hon håller med om revisorernas kritik. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio

Regionrådet Ann-Marie Johansson (S) håller inte med om revisorernas hårda kritik och krav på nekad ansvarsfrihet.

Det var förra veckan som regionens revisorer i årsrapporten för 2016 riktade skarp kritik mot regionstyrelsen för bristande ekonomisk kontroll. För tredje året i rad vill revisorerna att styrelsen nekas ansvarsfrihet.

– Vi håller koll på ekonomin och följer upp den, säger Ann-Marie Johansson till P4 Jämtland.

I sin förklaring tar hon upp att majoriteten - (S) och (M) - vidtagit åtgärder 2016 för att komma i balans. Det handlar bland annat om att de har gjort om joursystemen beredskapsorganisation ute i kommunerna i länet.

Man har också gjort om jouren på sjukhet genom att ta bort en jourlinje. Höjt patientavgiften och satt igång ett arbete med att minska kostnaderna för område kirurgi, ögon och öron vilket tillslut ska ge besparingar på 45 miljoner.

Revisorerna tycker inte att det finns kraftfulla åtgärder framåt. Ann-Marie Johansson håller med om att mer behöver göras. Därför har regionstyrelsen bett SKL om hjälp med en genomlysning. Det kan innebära kraftfulla åtgärder.

 – Det kan innebära färre vårdplatser och ändrad inriktning på en del hälsocentraler, säger Ann-Marie Johansson.

Ändrad inriktning på hälsocentraler innebär att patienter på en del orter kan komma att möta en läkare digitalt.

Oppositionen tycker inte att majoriteten gjort ett bra jobb. Oppositionsrådet Elin Lemon (C) instämmer i revisorernas kritik:

– Jag tycker den är befogad och skarp. Revisorerna visar konkret att man måste jobba kortsiktigt och vad vi kan göra just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".