Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trafiksäkerhet

Mobilförbud för bilförare föreslås

Publicerat onsdag 26 april 2017 kl 15.45
Trafikpolis: Mobilen tar fokus och koncentration från vägen
(1:29 min)
En förare håller mobilen i handen under färd.
Transportstyrelsen vill att det blir förbjudet att hålla mobiltelefonen i handen när man kör bil. Foto: Anton Wiklund/Sveriges Radio

Att rattsurfa och hålla mobiltelefonen i handen under körning ska förbjudas, föreslår Transportstyrelsen och backas upp av regeringen som vill se tydligare regler.

Blicken på vägen och händerna på ratten. Transportstyrelsen vill att dagens bestämmelser om mobiler och bilkörning ska kompletteras med formuleringen "föraren får inte använda mobiltelefonen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

Idag säger regeln att förare får hantera mobilen på ett sådant sätt att det inte påverkar körningen.

Eva Nilsson är trafikpolis i Östersund. Hon är positiv till det nya förslaget.

– Det låter bra. Det är svårt för oss poliser idag att bevisa vad som egentligen påverkar en förares plötsliga vinglande. Då ska vi vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger hon.

Med den nuvarande lagstiftningen bötfälls ett 80-tal personer per år i Sverige, och ännu färre får körkortet återkallat.

Eva Nilsson tycker att all kommunikationsutrustning, även gps och surfplattor ska ingå i det nya förslaget.

– Det är lika trafikfarligt. Hur det än är så tar det fokus och koncentration från vägen, säger Eva Nilsson, trafikpolis Östersund.

Förslag till skärpta regler för mobiltelefon i bil

Enligt en paragraf i trafikförordningen från 2013 får mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning bara användas vid bilkörning om det inte inverkar "menligt på framförandet av fordonet".

Det anses vara svårt att övervaka, svårt att bevisa och svårt att lagföra.

Transportstyrelsen föreslår en regeländring som i helhet lyder:

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Föraren får därvid inte använda mobiltelefon på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen."

Källa: Transportstyrelsen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".