Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Smarriga italienska efterrätter

Publicerat tisdag 2 maj kl 10.30
Federica Caledoni tipsar om Tiramisu och Torta Susanna
(5:47 min)
italiensk efterrätt med kakao
1 av 2
Tiramisù. Foto: Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
kex i form med sås
2 av 2
Så här gör du Tiramisu. Foto: Federica Calidoni

P4 Jämtlands italienska matinspiratör Federica Caledoni tipsar om italienska efterrätter med ost.

TIRAMISU

  • 6 äggulor
  • 2 burkar mascarpone (à 250 g)
  • 1/2 dl Amaretto eller konjak
  • 3 äggvitor
  • 120 gr socker
  • 20 savoyardikex
  • kall espresso eller starkt bryggkaffe
  • kakao att pudra över

 1.    Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet.

2.    Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.

3.    Vänd ner äggvitevispet i äggsmeten med hjälp av en slickepott.

4.    Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. Lägg dem i en form (ca 25 x 30 cm, för 8 port).

5.    Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

6.    Pudra över kakao vid servering.

 

TORTA SUSANNA
Botten:

  • 250 gr mjöl
  • 100gr socker
  • 100 gr smör
  • 1 ägg
  • 2 ägggulor
  • 1tsk bakpulver
  • 1 tsk vanillisocker


Ricottakräm

  • 150 gr socker
  • 4 ägggulor
  • 400 gr ricotta
  • 50 gr smält smör


Glasyr

  • 150gr mörk choklad
  • 2matsked grädde
  • 1 matsked rom


Botten: Börja med botten. Blanda ihop alla ingredienser till en deg, typ mördeg. Bäst är om man delar smör i små bitar, smält det inte!
Smörja en ugnform och trycka ner degen med ungefär 2 cm kanter. Låt det vila i kylskåpet under tiden man förbereder ricottakrämen.

Ricottakräm: vispa ihop 4 äggkula och 150 gram socker till en kräm. Blanda sedan i ricottan, smält smör och eventuellt en påse vaniljarom. 

Dela ut ricottakräm i formen och vika ner kanterna.

Baka i ugnen i cirka 30 min 180 grader.

Glasyr: Smält 150 gram mörk choklad med 2 matskedar grädde och eventuellt en matsked rom. Häll chokladen på ricottakrämen när krämen har svalnat.

Lägg i kylen minst en timme innan servering!

 

CHOKLADDOPPAD OST

Ett annat gott tips är att skära små bitar av parmesanost och doppa i smält mörk chocklad. Låt chokladen stelna och servera sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".