Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Skolinspektionen: Wången har inte en trygg skolmiljö för alla

Publicerat måndag 8 maj kl 11.07
Jämtlands gymnasieförbund: Skolan måste jobba med det här
(0:48 min)
Häst står utomhus
Utredningen visar att det trots åtgärder finns elever som upplever otrygghet på Wången. Foto: Marcus Frånberg/Sverigesrdaio

Skollagens krav på att alla elever på travskolan på Wången har en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero uppfylls inte.

Det var i mars som Skolinspektionen gjorde ett tillsynsbesök på skolan efter att flera elever och föräldrar slagit larm.

Utredningen visar bland annat att det finns elever på Wången som upplever att de blir kränkta och de anser att studieron är dålig.

Skolinspektionen konstaterar att bristerna är kända bland lärare och rektor - och även om det sker ett förebyggande arbete med att öka tryggheten visar utredningen att skolledningen inte lyckats vända den negativa trenden.

Skolinspektinen kräver nu att huvudmannen Jämtlands Gymnasieförbund vidtar en rad åtgärder.

Bland annat ska rektorn anmäla samtliga händelser där elever anser sig bli utsatta för kränkande behandling för att de ska kunna utredas och åtgärder vidtas.

Alla lärare ska känna till och följa de rutiner som finns och resultatet av det som framkommer i uppföljningar ska analyseras och dokumenteras.

senast den första september ska Jämtlands gymnasieförbund redovisa de vidtagna åtgärderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".