Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rovdjur

Nya siffror: Jämtlands björnstam är stabil

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 11.38
Vilthandläggaren: Stammen är nu troligtvis på väg neråt
(4:35 min)
Magnus Hansson vid svenska jägarförbundet visar hur man tar ett prov ur en hög med björnskit.
Magnus Hansson vid svenska jägarförbundet visar hur man tar ett prov ur en hög med björnskit. Foto: Marcus Frånberg

Det är färre björnar i de västra länsdelarna, i övrigt är stammens nivå rätt lik den inventering som gjordes för drygt tio år sedan.

Den senaste mätningen från 2015 visar på omkring 870 individer. 2006 var det 906.

Avskjutningen har påverkat björnstammen i de västra länsdelarna som har betydligt färre björnar än övriga delar av Jämtlands län.

– Vi har medvetet låtit skjuta fler björnar i områden med mycket renkalvar och det visar sig nu att ha fungerat, säger Niklas Jönsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Eftersom björnen sover på vintern kan den inte inventeras genom spårning på snötäckt mark som de andra stora rovdjuren. Tidigare har man bara kunnat uppskatta antalet björnar i länen, bland annat genom de björnobservationer som rapporterats i Svenska Jägareförbundets rovdjursobservationer. 

Totalt samlade 2 700 personer in 5 900 provrör med spillning varav 4 330 var björn. Området omfattade både Västernorrlands och Jämtlands län som tillsammans har cirka 1 180 björnar.

– Både den senaste spillningsinventeringen och den 2006 visar på ungefär samma resultat som jägarnas inrapporterade observationer av björn, säger Niklas Jönsson och påpekar också att den statistiken är viktig i förvaltningen av stammen.

2006 visade statistiken på hälften av båda könen men nu är det 60 procent honor och 40 procent hanar, något som man ännu inte har någon förklaring till men som ska undersökas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".