Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Matlagning

Helena Appelqvist tipsar om mat i grilltider

Publicerat tisdag 16 maj kl 15.45
Mästerkocken Helena: Var inte för feg, det ska smaka
(4:04 min)
Helena Appelqvist
1 av 2
Helena Appelqvist intervjuas av P4-Jämtlands Fredrik Alverland om andra grillalternativ. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Chilifrukt.
2 av 2
En av chiliplantorna som huserar inne i Helena Appelqvist växthus. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio

Matinspiratören Helena Appelqvist ger sina bästa mattips i grilltider.

Nu när våren är här och sommaren är runt hörnet, åker grillen fram.

Om man inte vill grilla kött finns det andra alternativ. Grönsaker, fisk och skaldjur till exempel.

Helena Appelqvist delar här med sig av några recept att avnjuta:

Gremolata:

1 dl finhackad persilja

1 citron, zest/skal och lite saft

2 vitlöksklyftor, fint hackade

Ev lite olja som man gillar

Chimichurri:

Samma ingredienser som Gremolata fast med mer kryddor och olja samt utan citronsaft (men med zesten).

Koriander

Oregano

Drygt 2 msk vinäger

Musslor med Västerbottensmör:

Frysta blåmusslor eller större grönlandsmussla (alternativt färska musslor som är färdiga när de öppnar sig. OBS! De ska vara stängda och hela innan du lägger de färska musslorna på grillen).

Lägg på lite västerbottensmör när musslorna öppnat sig och låt det smälta och bara snabbt puttra till innan man tar av dem.

Västerbottensmör:

Drygt 25 gram smör

½ dl finhackad persilja

1 fint riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

½ dl finriven västerbottenost

Rulla ihop i plastfolie i tjock fingerstorlek och lägg in i frysen.

Skiva upp och lägg över en skiva i varje mussla.

Musslan kan ligga direkt på gallret men är säkrare att lägga i en metallform så räddar man eventuellt smält smör i formen, istället för på grillen om olyckan är framme.

Serveras med bröd, risotto och en matig rotsakssallad.

Lime honungssås:


1 dl creme fraiche, tjockt vispad

2 dl tjock yoghurt (turkisk, grekisk eller rysk)

1,5 msk honung

1 lime, zesten av hela och saften av halva salt

Lite peppar

Smaka av!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".