Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturpolitik

Strömsund länets bästa konstkommun

Uppdaterat torsdag 15 juni 2017 kl 05.27
Publicerat torsdag 15 juni 2017 kl 05.25
Konstpedagog: Alla barn får pröva på bild och form
(3:23 min)
kvinna utanför hus.
1 av 2
Här på Galleri katten får alla förskolebarn i Strömsund skapa loss i ateljen tillsammans med konstpedagog Maria Nordenmark. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Porträtt på man bakom bildskärm.
2 av 2
Strömsunds kommun har en medveten och långsiktig satsning på konst och kultur anser Lars-Erik Bergman, kultur- och fritidschef. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Länets högst rankade konstkommun är Strömsund, enligt en undersökning som Konstnärernas riksorganisation presenterar i dag.

Sveriges alla kommuner är med i undersökningen och som nästan enda kommun i Jämtland erbjuder Strömsund bild och form som ett enskilt ämne i kulturskolan. Det är ett av skälen till att kommunen ligger bra till i undersökningen. 

Konstpedagogen Maria Nordenmark har nyss tagit emot sina första elever som fått pröva på att göra figurer och former i lera. Till hösten ska hon ut och möta alla förskoleklasser i kommunen. För alla har tackat ja till erbjudandet.

– Konst, bild och form är ju ett språk. Det är roligt att se att alla barn klarar det här lika bra. Oavsett om du kommer från ett annat land och har svårt med svenskan eller om du kanske har ett handikapp. Alla är liksom likvärdiga på något vis, säger Maria Nordenmark. 

Bara två av tio kommuner i landet har en utarbetad strategi för att skapa en samhällsutveckling som genomsyras av kultur, enligt Konstnärernas riksorganisations undersökning.

Strömsunds kommun hävdar att man har det och i hela riket hamnar man på 71:a plats. Tillsammans med Bergs kommun är man de enda av länets kommuner som kvalar in på topp 100-listan bland landets 290 kommuner.

Lars-Erik Bergman, kultur och fritidschef i Strömsund, han menar att satsningen på konst och kulturskolan är medveten och långsiktig.

– Politiken här har tyckt att kulturskolan är viktig och det tycker vi också. Det är jätteroligt att vi når alla i och med att det är gratis, säger han. 

Att det skiljer sig så stort åt i landet när det gäller tillgången till konst och kommunala satsningar, det tycker Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksorganisation, är ett problem.

– Det blir ett problem i och med att invånarna i vårt land inte får tillgång till bra konst. Utan det blir beroende på var man bor så får man olika mycket tillgång till konst och kultur, säger hon. 

– Den stora skillnaden består i hur mycket resurser man satsar och vilken kompetens man har. Det handlar till exempel om man använder enprocentregeln.  

Just enprocentregeln, som handlar om att att en procent av byggkostnaden vid nybyggen avsätts för konstnälig utsmyckning, den finns inte fullt ut i någon enda av kommunerna i Jämtland och Härjedalen.

Inte heller i Strömsund.

– Nej det gör det inte, bara delvis. Vi satsar väl på kultur och utsmyckningar vid de flesta nybyggen, men det finns ingen antagen enprocentsregel. Det är väl något vi måste sträva mot, säger Lars-Erik Bergman.

Se hur din kommun ligger till och läs hela undersökningen här!

Konstkommuner i Jämtland och Härjedalen

Kommunranking länet               riket

Strömsund             1                            71

Berg                       2                            98 

Härjedalen             3                            106

Östersund              4                            107

Krokom                  5                            157

Åre                         6                            168

Ragunda                 7                           180

Bräcke*                  -                            -

* Bräcke kommun har ej svarat på enkäten.

Källa: Konstnärernas riksorganisation

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".