Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bebyggelse

Nya stadsdelen på Annersia går in i ny fas

Publicerat måndag 19 juni 2017 kl 10.35
Stadsarkitekten: År 2040 kan 3 000 bo i nya stadsdelen
(5:44 min)
Skogsområde och bilbro vid insjö
Den nya stadsdelen planeras söder om Vallsundsbron Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

I höst blir det ny samrådsrunda om den nya stadsdelen på Annersia.

I takt med att behovet av nya bostäder i Östersund ökar och intresset för att bosätta sig på Annersia är stort, har Östersunds kommun valt att ta fram en fördjupad översiktsplan för en ny stadsdel söder om Vallsundsbron.

Mellan den 1 september och den 1 december 2016 var förslaget till fördjupad översiktsplan ute på samråd. Det var 250 personer som ville tycka till om samrådsförslaget som rymmer 1 500 bostäder.

Torun Jacobsson, planarkitekt och projektledare för arbetet med den fördjupade översiktsplanen, berättar att åsikterna nu sammanställts och översiktsplanen ska nu bearbetas.  Det är en lång process som väntar innan kommunfullmäktige i Östersund eventuellt kommit fram till ett beslut om ny stadsdel.

Tidigast i höst beslutar kommunfullmäktige om att återigen skicka ut översiktsplanen på ny samrådsrunda och sedan väntar antagande av detaljplanprocessen och byggnadslov.

Tanken med översiktplanen är att ha en framförhållning. Om Östersund växer så måste det finnas en framförhållning om var det ska byggas nya bostäder, förklarar stadsarkitekt Maria Boberg.

Östersunds kommun och även en privat investerare har börjat köpa upp mark i området, bekräftar Maria Boberg avslutningsvis. 

 

Kvart i tio hör du hur en ny stadsdel söder om Vallsundsbron påverkar friskolan Böle byskola.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".