Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Så gör du egen glass

Publicerat tisdag 20 juni kl 07.33
Krämig vaniljglass med kolasås och rån. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Gör din egen vaniljglass till efterrätten. Foto: Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio

P4 Jämtlands matinspiratör Federica Calidoni lär oss att göra hemmagjord glass.

Klassisk vaniljglass

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl florsocker
  • 0.5 tsk vaniljpulver

1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt - som om du skulle ätit den till en dessert.

2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver (eller vaniljsocker, men det blir mycket godare med vaniljpulver.) Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet. 

4. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

5. Utan glassmaskin: Häll glassmeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

Fruktglass utan ägg

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • färsk frukt

1. Frys både grädde och mjölk i iskuber (det tar ungefär en timme).

2. Skölj och skär frukten i små bitar.

3. Mixa den frysta grädden och mjölken med frukt i en mixer. Glassen är klar!

Yoghurtglass om man har bråttom!

Ta frysta bär och grekisk yogurt och mixat i matberedare. Klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".