Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvårdspolitik

SKL: Färre vårdcentraler och mindre utbud på sjukhuset kan spara pengar

Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 10.37
Elin Lemon (C): Inga överraskningar
(1:54 min)
SKL drog sin analys för politikerna i regionfullmäktige.
1 av 2
SKL drog sin analys för politikerna i regionfullmäktige. Foto: Jessica Ehrby
Hälsocentralen Bräcke
2 av 2
SKL föreslår att regionen ska titta på möjligheten med färre hälsocentraler. (Arkivbild) Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en första analys av Region Jämtland Härjedalens ekonomi och vad de kan göra för att förbättra den.

SKL tycker att regionen borde fokusera på åtgärder som man själv kan påverka och mindre på hur exempelvis statliga medel kan vara till hjälp.

SKL tycker vidare att regionen borde titta närmare på möjligheten att koncentrera hälsocentralerna till färre ställen och ställer sig frågan om en så liten region ska ha ett länssjukhus med fullt vårdsortiment.

– Vad det gäller färre hälsocentraler tror jag att det är svårt i vårt län eftersom vi har så stora geografiska områden. Det vi vill göra är att flytta vård som i dag görs på sjukhuset till våra hälsocentraler, närmare våra patienter. Det kanske är så att vi ska använda hälsocentralerna mer och flytta delar av det som görs på sjukhuset dit. Det är kanske den vägen vi ska gå, säger Ann-Marie Johansson (S), regionråd i Jämtland/Härjedalen.

SKL:s analytiker har inte hittat några speciella orsaker som gör att det är svårt att hålla ekonomin i balans i Jämtland/Härjedalen som är kopplade till invånarnas hälsa. Jämtar och Härjedalingar är inte sjukare än andra, i jämförbara regioner. Det berättade Roger Molin, analytiker på SKL, under regionfullmäktige. Faktum är att det är färre läkarbesök och färre besök inom primärvården jämfört med riksgenomsnittet.

– Det som överraskar är att vi har lite färre vårdtillfällen än andra regioner och landsting och att vi har så mycket dyrare sjukhusvård än på andra ställen, säger Ann-Marie Johansson.

I analysen har det även gjorts en enkät bland politiker och tjänstemän som hade låg svarsfrekvens. Där kommer det ändå fram att många av målen är otydliga, att det är ett "glapp" mellan politiker och förvaltning och att det saknas budgetdisciplin.

Ann-Marie Johansson håller med SKL om att regionen behöver se över kostnaderna för vården vid Östersunds sjukhus.

– Vi måste titta på våra kostnader på Östersunds sjukhus, det är något som vi kan konstatera, säger säger Ann-Marie Johansson.

Kontentan i budskapet från SKL är att regionen inte har något att skylla på, det handlar mer om attityd, samarbetsvilja och att sträva mot gemensamma mål, enligt den redovisning som SKL gjorde under tisdagen för politikerna i regionen.

– Vi har också ifrågasatt det här med ledning och styrning och sett att det som politiken har sagt inte har kommit ut i verkligheten. Det vi behöver göra är att sätta oss ner tillsammans och se över bland annat den politiska organisationen. Den går i otakt med verksamheten, säger Elin Lemon, centerpartist i opposition.

SKL föreslår även att Region Jämtland Härjedalen bör positionera sig i framkant när det gäller digitalisering av vården.

Regionstyrelsen beslutade vid ett extra möte under tisdagsmorgonen att fördjupa analysen ytterligare

– Vi måste nu göra fortsatta analyser tillsammans med SKL och därefter ge uppdrag till de olika verksamhetsområdena för att minska kostnaderna, säger regionrådet Christer Siwertsson (M) i ett pressmeddelande på regionens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".