Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Jämtland Härjedalen

Tvångsmatning och bältesläggning – barn vårdas fortfarande på vuxenpsyk

Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 05.00
Vårdnadshavare: Behandlades som en återfallsförbrytare
(3:25 min)
Jan Nyström Region Jämtland Härjedalen IVO-anmälan
1 av 2
Nu kritiseras regionen av Inspektionen för vård och omsorg. Jan Nyström var den som gjorde anmälan. Han är vårdnadshavare för en 17-åring som mådde psykiskt dåligt och hamnade på vuxenpsykiatrisk avdelning. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
man i reception
2 av 2
"Det handlar om lokaler. På vuxenpsykiatrin behöver man göra vissa ombyggnationer för att skapa lokaler som är avskilda från vuxenpsykiatriska patienter", säger Mikael Lec Alsén, områdeschef barn och unga vuxna vid Region Jämtland Härjedalen. Foto: Fredrik Vestberg

Barn och ungdomar som behöver slutenvård vårdas fortfarande vid vuxenpsykiatrin på Östersunds sjukhus. Trots att det bryter mot barnkonventionen.

Nu kritiseras regionen av Inspektionen för vård och omsorg. Jan Nyström var den som gjorde anmälan. Han är vårdnadshavare för en 17-åring som mådde psykiskt dåligt och hamnade på vuxenpsykiatrisk avdelning.

– Jag tycker absolut inte att det var en miljö för en ungdom. Det var ganska hårda tag och bestämt. Precis som man kanske agerar mot en återfallsförbrytare, säger han. 

Jan Nyström har under en längre tid varit god man och vårdnadshavare åt en ung person, som började må dåligt förra hösten. Jan Nyström försökte först få hjälp via barn- och ungdomspsykiatrin, men fick beskedet att kön var lång för att få en tid där.

Istället blev det ett bryskt första möte med sluten vård på vuxenpsykiatrin, med inslag av tvångsmatning av medicin och bältesläggning.

– Det kändes inte som det var ett ungdoms- eller barnperspektiv utan det var något som man tar tag i en äldre person som varit där tio gånger kanske. 

Trots att de politiska besluten sedan länge är tagna, sju miljoner kronor har skakats fram och ett tiotal personer har anställts under året för att undvika att barn ska hamna på vuxenavdelning, har hittills i år 22 minderåriga hamnat där. Det saknas fortfarande en pusselbit.

– Det handlar om lokaler. På vuxenpsykiatrin behöver man göra vissa ombyggnationer för att skapa lokaler som är avskilda från vuxenpsykiatriska patienter, säger Mikael Lec Alsén, områdeschef barn och unga vuxna vid Region Jämtland Härjedalen.

När är det verklighet?

– Om inte ytterligare komplikationer tillstöter så kommer vi vara igång under 2018. 

Jan Nyström välkomnar en förändring, för han tycker att dagens lösning är ohållbar.

– Det är fruktansvärt egentligen. De som inte varit och sett det här på närmare håll de förstår inte vad som händer. Man måste särskilja ungdomar från den här äldre lite tyngre vården, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".