Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Idrottsprofil

Ida Ingemarsdotter bjuder på andra bullar

Publicerat tisdag 17 oktober kl 09.32
Ida Ingemarsdotter: Jag tempar eller knackar på brödet
(14 min)
kvinns håller i nybakat runt bröd, Ida Ingemarsdotter
1 av 4
Ida Ingemarsdotter gillar att experimentera vid brödbaket. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
runt brunt bröd med russin
2 av 4
Bröd med russin som bakats av Ida Ingemarsdotter Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
kvinna bakar runda mrotsbullar
3 av 4
Morötter passar bra i matbröd tycker Ida Ingemarsdotter Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
runda bröd som ska jäsas
4 av 4
Surdegsbröd med morötter vill Ida gärna ha i frysen. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio

Elitlängdåkaren Ida Ingemarsdotter trivs väldigt bra framför köksbänken med att experimentera vid brödbaket.

Jag har nästan alltid en surdeg på gång i kylskåpet

Ida har under åren som elitidrottare blivit väldigt noga med att ta hand om kroppen. Den hårda träningen sliter på kroppen och för att orka med både träningen och tävlandet så gäller det att äta rätt också.

Surdegsbröd med de ingredienser som finns i kylen passar bra när Ida står och bakar vid det hemtrevliga ljusa radhuset i Östersund.

- Jag fastnade för några år sedan i att göra nattjästa bröd, berättar Ida för P4 Jämtland.

32-åriga Ida tycker det är väldigt gott med morötter och har även blandat i lite palsternacka i dagens deg, som sedan ska jäsa över natten.
Efter att ha följt receptet några gånger så ska man börja testa att ändra saker, tycker Ida.  

Det är meditativt att stå och knåda degen 

Framförallt är det praktiskt att baka rejält de dagar som det är lugnare med träningen. Då finns det alltid bröd att ta fram när vi kommer hem sent på söndag kväll efter en tävlingshelg, berättar längdåkaren som nu ska iväg på läger och förhoppningsvis senare i vinter få kvittera ut en OS-biljett.

 

Idas morotsbullar

Drygt 1 kg mjöl. ( byt gärna ut vetemjölet mot lite råg eller grahamsmjöl)

3 morötter

6,5 dl vatten

3 morötter

250 gram surdeg

lite salt

nåt gram jäst för att påskynda jäsningen

 

Det blir cirka 20-30 bullar.

Låt jäsa över natten.
Grädda i 250 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".