Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart för vindkraft i Olden

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 11.54

Den hittills största vindkraftsatsningen i länet får nu klartecken från länsrätten, efter att först ha nekats bygglov av Krokoms kommun och därefter av länsstyrelsen. Det handlar om lågfjällsområdet kring Olden, där företaget Borevind vill bygga tolv vindkraftverk.

Länsrätten hänvisar i domskälen bland annat till ett beslut som regeringen fattade i september 2004, och som gäller tillståndsprövning av verksamheten. Där sägs att den inte står i strid med miljöbalkens bestämmelser och att platsen för vindkraftsanläggningen är lämplig för produktion av vindkraft. Länsrätten instämmer i regeringens bedömning, och finner också att de hinder som rennäringen kan komma att orsakas, bör kunna begränsas.

Länsrätten bedömer inte heller att en vindkraftsanläggning på Storrun-Frösörun kan leda till att natur- och kulturvärlden i fjällvärlden skadas - man avvisar också att verksamheten kan leda till såna negativa konsekvenser för turismen och friluftslivet, att den av det skälet skulle vara otillåtlig.

Att vindkraftverket kommer att synas från det skyddade Natura 2000-området norr om byggplatsen, utgör i sig inget för etablering.

Sammanfattningsvis finner länsrätten att ansökan om bygglov uppfyller kraven i Plan- och Bygglagen - varför bygglov ska beviljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".