Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Civil utbildning diskuteras vid Högkvartersbesök

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 14.43

Efter Radio Jämtlands rapportering kring svårigheterna för de planerade universitetsutbildningarna i fordonsteknik vid nuvarande ATS-området i Östersund händer nu saker - i alla fall inom försvaret.

I kväll får ATS besök av representanter från omstruktureringsenheten, vid försvarets högkvarter, ATS.

Där diskuteras bland annat vilken utrustning som försvaret kan tänkas överlåta till de civila utbildningarna.

Med vid mötet är också representanter för FMTS, Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad. FMTS, som i fortsättningen ska ansvara för den tekniska utbildningen för alla tre vapengrenar, ska presentera vilka behov de anser sig ha av att överta utrustning från ATS.

Mittuniversitetet väntas tidigast efter nyår ta beslut om man ska starta utbildningarna för bland annat fordonsingenjörer och systemtekniker för fordonsindustrin.

Mittuniversitetet har ännu inte tagit formellt beslut om att starta utbildningarna  - för bland annat fordonsingenjörer, gymnasielärare och systemtekniker för bilverkstäder/fordonsindustri.

Som vi berättat tidigare finns ett intresse vid Mittuniversitetet i Östersund att passa på tillfället och vid ATS, Arméns tekniska skola, starta civila fordonsutbildningar på universitetsnivå. Där finns, ännu så länge, ypperliga utbildningslokaler med till viss del unik utrustning i form av laborationsmiljöer för hydraulik och elektronik med mera.

Problemet är bland annat att Mittuniversitetets ledning inte förrän tidigast efter nyår kommer att ha hunnit ta ställning till hur tilldelade, extra utbildningsplatser ska fördelas mellan de olika campusorterna.

Försvaret har sin tidplan för när de ska ha städat ut sig och återlämnat lokaler till nuvarande fastighetsägaren Vasallen.

Vasallens VD Ulf Nilsson sa i förra veckan till SR Jämtland att de är beredda att hålla lokaler för utbildningarna tills Mittuniversitetet tagit beslut.

Vid ett möte på högkvarteret i Stockholm i förra veckan fick försvarsmakten en ”önskelista” från Mittuniversitetet i Östersund på utrustning som de är intresserade att ta över.

- Jag upplever att det finns en positiv syn och vilja att hjälpa till så långt möjligt. Men allt är avhängigt av vilken utrustning försvarsmakten själv har behov av på annat håll, i den framtida organisationen.

Det säger Håkan Larsson, samordningsansvarig för avvecklingen av Östersunds garnison inom FM Log, som var med vid mötet på Högkvarteret i förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".