Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många vill ha - men ingen kan få - KRAV-kött

Publicerat torsdag 2 mars 2006 kl 17.10

Norrländskt nötkött är en bristvara. Det är mycket svårt att få tag på i butikerna, och e k o l o g i s k t kött från gårdar i Norrland är helt omöjligt att hitta, sånt slaktas inte längre någonstans.

Och det trots att ekologiskt uppfödda djur finns i länet och trots att konsumenterna blir mer och mer intresserade av lokalproducerat.

I tio år var det KRAVmärkta köttet från Mats Hallquists gård i Fåker en storsäljare på bland annat Hemköp, men sedan Swedish Meats lade ner slakteriet i Östersund så finns det inte längre någon ekologisk slakt i Norrland. Köttet från Fåker blandas med allt annat, så när det ligger i köttdisken går det varken att se att det är norrländskt eller ekologiskt.

- Det går ju tillsammans med allt annat kött. Det närmaste slakteri som kan ta emot ekologiskt kött finns i Mora och det är för långt för dem att komma upp hit och hämta djur, säger Mats Hallquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".