Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen får mer pengar till rovdjursfrågor

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 16.59

Länsstyrelserna i de rovdjurstäta länen får mer pengar i anslag från staten, uppgörelsen ingår vårbudgeten som regeringen och samarbetspartierna enades om i dag.

Regeringen och samarbetspartierna har enats om den framtida rovdjurspolitiken.

Uppgörelsen, som ingår i den kommande vårbudgeten, innebär stärkta resurser för länsstyrelserna och ett program för att göra jakthundar vargrena.

Den totala kostnaden för hela paketet är 20 till 30 miljoner kronor.

Det är en betydande förstärkning i avsikt att försöka lösa de konflikter som i dag uppstår på grund av rovdjuren, säger miljöminister Lena Sommestad.

De stora rovdjuren i Sverige - varg, björn, järv och lo - har ökat i antal de senaste 15 åren och i takt med ökningen har också motståndet växt i de mest rovdjurstäta länen. Allra hårdast är stämningen bland jägarna eftersom rovdjuren innebär en risk för deras jakthundar.

Höjda anslag

Tidigare i år lättade regeringen lite på regelverket för att göra det lättare att skjuta rovdjur som tagit sig in i tamdjurshägn.

Flera av de borgerliga partierna anser att samma regler borde gälla även utanför hägn. Det skulle göra det lättare att exempelvis skjuta vargar som attackerar jakthundar ute i skogen. Men så långt vill inte regeringen och samarbetspartierna gå eftersom risken för missbruk bedöms vara för stor.

I stället satsar man nu på ett fyrpunktsprogram där den första punkten är höjda anslag till länsstyrelserna i de rovdjurstäta länen. -Rovdjuren medför ökade kostnader i form av inventeringsarbete och ett växande informationsbehov. Vi avser att stärka deras budget för att underlätta arbetet, säger Sommestad.

Bitsäkra västar

En annan punkt är ett program för att försöka göra jakthundar vargrena i form av kurser, utbildningar, hundträning och redskap som pinglor och bitsäkra västar.

Ett informationspaket ingår också i paketet och i Värmland och Dalarna ska det bildas så kallade akutarbetsgrupper som ska ledas av en kunnig tjänsteman vid länsstyrelsen. Till dessa ska knytas lokala intressegrupper. -Deras uppdrag blir att rycka ut så fort det uppstår problem med rovdjur, säger Sommestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".