Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högsäsong för lammkött - men ont om svensk vara

Publicerat söndag 16 april 2006 kl 09.42

Påsken är högsäsong för lammkött. Men de flesta lamm-stekarna i köttdisken kommer från Nya Zeeland. Det är svårt att få tag på svenskt lammkött så här års.

Det finns faktiskt en del svenskt lammkött, även om stekarna är 40 kronor dyrare per kilo än de vacuumpackade från Nya Zeeland. Men i många affärer är det bara nya zeeländskt som finns. Nästan två tredjedelar av det lammkött svenskarna äter kommer från andra sidan jorden. Där är fårnäringen storindustri och det är också billigt att producera kött i ett klimat med grönt gräs året runt. Lammen föds också året runt, ibland med hjälp av hormoner, så att det alltid kan finnas lamm att slakta och kött att leverera.

Då är det skillnad att vara fårbonde i Jämtland, som Jan Nilsson i Brinågsen, där lammen föds just när efterfrågan på kött är störst.

- Ja det är ju en höjdpunkt i konsumtionen nu. Men tackorna är ju programmerade att lamma på våren. Det gör de bäst och då blir ju slakten klar till hösten, säger Jan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".