Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis anhållen för kvinnovåld

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 18.15

En polisman i Sundsvall sitter anhållen misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

-Han är misstänkt för att sedan början av året fram till nu ha gjort sig skyldig till upprepad våld och kränkning av sin sambo, säger vice chefsåklagare Pär G Lindell vid riksenheten för polismål.

Den anhållne polisen är i 30-årsåldern och tjänstgör sedan tre år tillbaka i yttre tjänst inom Sundsvall närpolisområde. Han anhölls under helgen av en jouråklagare och sitter nu i arresten i Hudiksvall i avvaktan på åklagarens beslut om han ska begäras häktad.

-Ett första förhör har hållits med hans sambo och ytterligare förhör kommer att hållas med henne och andra personer i deras bekantskap. Därefter kommer jag att ta ställning till om polismannen ska begäras häktad. Ett sådant beslut tar jag tidigast under tisdagsförmiddag, säger Pär G Lindell.

Upprepade kränkningar

Polismannen som förnekar brott riskerar fängelse mellan sex månader och sex år om han fälls för grov kvinnofridskränkning.

Polismannen och kvinnan har varit ett par i ett års tid.

-Enligt kvinnan så har kräkningarna pågått sedan i början av året och har fortsatt vid upprepade tillfällen. Att det betecknas som ett grovt brott innebär att de upprepade kränkningarna syftar till att knäcka kvinnan. Den kränkta kvinnan har inte sökt vård med anledning av kräkningarna, säger åklagaren.

Anhållanden av en polisman har tagits hårt av kollegorna i Sundsvallspolisen.

-Det är andra gången under mina 30 år vid Sundsvallspolisen som en polis har anhållits. Det är en ovanlig händelse och uppskakande för oss alla, såväl för kollegorna som polisledningen, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

Behov av stöd och hjälp

Hellberg betonat att polisen har ett arbetsgivaransvar.

-Vi kommer att erbjuda honom stöd och hjälp, förklarar Sten-Olov Hellberg.

Polisledningen hade dock sedan tidigare ögonen på den nu anhållne polismannen.

-Han har vid flera tillfällen visar upp en felaktig attityd i sin tjänst, det har föranlett oss att göra två internutredningar, det har bland annat rört sig om en hårdhänt hantering av vittnen, säger länspolismästaren.

Den anhållne polisen rekryterades direkt från polishögskolan till sin tjänst i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".