Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säsongsjobb räddade genom nytt avtal

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 15.39

Turistföretagare kan fortsätta anställa folk för säsongsarbete utan att riskera att behöva fastanställa exempelvis liftskötare och tvingas avlöna dem under barmarksperioden. Det är resultatet av det nya kollektivavtal som fack och arbetsgivare inom hotell- och restaurangbranschen nu slutit.

Bland arbetsgivare inte minst inom turistbranschen här i länet har det rått upprorsstämningen över skärpningarna av LAS, Lagen om anställningsskydd från nästa år - där mer än 14 månaders arbete för samma arbetsgivare under en femårsperiod ska ge en arbetstagare rätt till fast jobb - tillsvidareanställning.

Men fack och arbetsgivare har nu enats om ett kollektivavtal som medger avsteg från LAS. I avtalet särregleras och branschanpassas det man kallar för ”äkta” säsongsanställningar.

- Avtalet tar fasta på arbetsuppgifter som bedrivs vissa delar av året och som är beroende av väder och vind. Däremot inte arbeten som i en cafeteria där det kan vara olika beläggning eller kundtillströmning, säger Ella Niia, Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande, som är mycket nöjd med uppgörelsen.

Återanställningsrätten för säsongsjobben fortsätter gälla som den gjort hittills. Det vill säga att arbetstagare har företrädesrätt till jobb om man jobbat för samma arbetsgivare minst 6 månader under de senaste två åren.

De som hittills jobbat som säsongsanställda kan fortsätta göra det. Förutom företag som bedriver hela sin verksamhet under en viss säsong, gäller avtalet även företag som under viss säsong utökar eller förändrar sin verksamhet.

Det vill säga förutom liftskötarna och pistmaskinsförarna på en turistanläggning i fjällen ska avtalet tillämpas även för dem som förstärker i köket på fjällanläggningens restaurang under högsäsong.

- Det gäller till exempel restauranger i Åre som har öppet hela året men som har fler kunder och behov av extra personal under högsäsong, säger Mats Hulth, VD i Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, till SR Jämtland.

Han ser ingen risk för att det ska uppstå några tvister om hur det nya avtalet ska tolkas.

- Det är solklart. Vi ville ha den här frågan löst före valet och vi är glada åt att kunna ge våra drygt 4 000 medlemsföretag - varav säkert minst hälften berörs, det här beskedet, säger Mats Hulth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".