Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I Morgon P4 Gävleborg får du veta när världen är sig lik - eller olik.

Strix

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 10.32

STRIX

Ett spel för 3-5 spelare
Dela ut hela leken varje omgång.
Om inte alla får lika många kort så ta bort hjärter 2 om ni är 3 personer.
Ta bort hjärter 2 och klöver 2 om ni är 5 personer.
Spelet spelas i 8 omgångar och det gäller att samla ihop så lite poäng som möjligt!

Omgång 1 - Klöver & Stick
Spelaren efter givaren börjar med att lägga ut valfritt kort och de andra följer sedan efter och lägger valfritt kort men de måste följa färg.
I den här omgången gäller det att undvika att ta stick över huvudtaget, men framför allt gäller det att undvika att ta klövrar.
När alla korten spelats ut räknar man ihop poängen.
Man får 1 poäng för varje stick man tagit plus att man får 2 poäng för varje klöver man tagit, poängen klövrarna räknas utöver antal stick.

Omgång 2 - Ess
Här gäller det att undvika att ta få med Ess i de stick man tar. Annars får man ta hur många stick man vill utan att få några poäng.
För varje Ess man tar får man 5 poäng.

Omgång 3 - Kungar
Här gäller det att undvika att ta få med Kungar i de stick man tar. Annars får man ta hur många stick man vill utan att få några poäng.
För varje Kung man tar får man 10 poäng.

Omgång 4 - Damer
Här gäller det att undvika att ta få med Damer i de stick man tar. Annars får man ta hur många stick man vill utan att få några poäng.
För varje Dam man tar får man 15 poäng.

Omgång 5 - Knektar
Här gäller det att undvika att ta få med Knektar i de stick man tar. Annars får man ta hur många stick man vill utan att få några poäng.
För varje Knekt man tar får man 20 poäng.

Omgång 6 - 10:or
Här gäller det att undvika att ta få med 10:or i de stick man tar. Annars får man ta hur många stick man vill utan att få några poäng.
För varje 10:a man tar får man 25 poäng.

Omgång 7 - Spader Dam & Sista sticket
Här gäller det enbart att undvika att få med Spader Dam samt att ta sista sticket. Annars får man ta hur många stick man vill utan att få några poäng.
För Spader Dam får man 50 poäng, likaså 50 poäng för Sista sticket.

Omgång 8 - 7:an
Sista omgången går till på precis på samma sätt som spelet som heter 7:an. Hela leken delas ut som vanligt och den som har hjärter 7 börjar att lägga ut detta kort på bordet. Sen är det nästa persons tur och denne måste antingen lägga hjärter 6 eller hjärter 8 eller lägga ut en annan 7:a. Man måste alltså hela tiden bygga uppåt eller nedåt på någon annans kort och dessutom följa färg. Har man inte något kort att lägga ut får man stå över och då får man också 2 poäng till protokollet för varje gång man står över.

När en person blivit av med sina kort räknar de andra ihop summan av de kort de har kvar på handen, Ess räknas som 14, och dessa poäng läggs till som pluspoäng i protokollet.
Den som har minst poäng har vunnit!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".