Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Barnen fyller 7 år!

Publicerat söndag 21 januari 2007 kl 18.30
Liza Sjilina och Vanja Bysjanov i Vanjas rum. Fotograf Maria Persson Löfgren.

Radioprogrammet Barnen har sänts i 7 år och vi firar vår 7-årsdag fredagen den 26 januari med ett svep österut. Sveriges Radios korrespondenter rapporterar om hur det är att vara 7 år i Ryssland, Kina och Mellanöstern. Denna fredag blir sista gången Barnen sänds på en fredag. Vi byter sändningstider och sändes f o m nästa vecka på torsdagar 11.03 & 20.03 & fredagar 23.30. Välkomna också när vi börjar vårt 8:ende sändningsår!

I Moskva träffar Maria Persson Löfgren en pojke och en flicka. Vanja Bysjanov är så gott som jämngammal med programmet. Han fyller sju år i början av januari. Liza Sjilina fyllde sju år i november förra året. Så de är inte årsbarn men ändå nästan lika gamla och har känt varandra sen de föddes. Deras mammor är skolkamrater och bästa vänner. Båda har syskon, Vanja en tvåårig lillasyster och Liza en nioårig storasyster.

Cecilia Uddén, Sveriges radios korrespondent i Mellanöstern träffar 7-årige Mohammed Abu Diab i ett palestinskt flyktingläger i Amman. De sitter i hans mammas skönhetssalong och pratar. Familjen är fattig. Mohammed har skollov och ägnar sig åt att samla gamla sladdar o kablar som han tar sönder för att utvinna koppar, metall o aluminium att sälja.

Han berättar en historia som han skrivit i skolan om en varg som vägrade hjälpa till att gräva brunn. Vargen låtsades vara sjuk. Men då blev de andra djuren så arga att sa att han inte fick dricka av brunnens vatten. Vargen fortsatte låtsas vara sjuk. Då dödade de vargen och åt upp honom.

Mohammed, gillar inte skolan eftersom han får stryk av läraren. Hans mamma, som är hårfrisörska, tycker det är ok att läraren slår barnen, men hon protesterade när läraren boxat Mohammed i magen så att han kände sig dålig. Då gick det för långt. Men lite stryk behöver barnen, säger Mohammeds mamma.

Hanna Sahlberg Sveriges Radios korrespondent i Kina träffar Gao Yichao i Kunming i södra Kina. Gao Yichao fyllde 7 år den 28 december. - Då fick jag tårta, en gräddtårta, berättar Gao Yichao. Hon har en knut uppe på huvudet, nya framtänder och det märks tydligt att det är hennes pappa som tycker att hon ska prata med vår reporter. - Jag är längre nu än när jag var sex år, fortsätter Gao Yichao. Det tycker hon är den största skillnaden. Men hennes pappa anser att det viktigaste nu är att hans dotter nu går i skolan. Gao Yichao börjar bli förståndig. säger pappan.

Programledare Ylva Mårtens

 

Barnböcker om 7-åringar:

Dahlbäck, Helena: Fredda sju år. 1996.

Ettagluttare. 1995.

Gahrton, Måns: Ronny & Julia : förstaklassare.  2005.

Konsten att börja skolan. 1989.

Lagercrantz, Rose: Metteborgs samlade öden och äventyr i ettan, tvåan och trean. 1995.

Lönn, Birgit: Pål går i ettan. 2000.

Sundvall, Viveca: En ettas dagbok. 1983.

PS. Läs också 10 nya intressanta inlägg i debatten om skamvrån. Klicka på  länken”Lyssnarrespons” uppe i vänstra hörnet av Barnens hemsida. DS.

___________________________________________________ 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".