Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Lyssnare om Min syster fick cancer

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 14.53

Vi har fått många reaktioner på programmet om hur syskonen mår när ett barn i familjen får cancer. Pia Nygårds ringde vår telefonsvarare och berättade om när yngsta dottern fick diabetes. Den sjuka dottern fick mycket bra stöd, men systern, om var i tonåren, fick inget alls. Här kan du höra samtalet från Pia Nygårds.

 

Christina Ask har egen erfarenhet av att barn till och med kan påverkas innan födseln av att ett syskon blir sjukt. Agneta Lindquist skriver om vikten av stöd till familjen: hela hennes liv påverkades av lillasysters sjukdom och död på 60-talet.

 

Min lillasyster dog, det påverkade mitt liv

Jag har idag lyssnat på intervjun med Josefin som berörde mig mycket.

Det var en finstämd intervju och Josefins berättelse var mycket bra. Jag blev samtidigt lite besviken över att det inte pratades om Josefins lillasyster Mikaela. Jag förstår att detta program skulle handla om Josefin, men det föreföll ganska märkligt att vi inte fick höra om Mikaela och hur hon upplevde detta och om hon också fick hjälp av Tony.

Anledningen till varför jag tänker på Mikaela, är att jag har själv upplevt hur det är att leva med en sjuk syster (dock inte cancer) som tyvärr dog när hon var 4 år och jag var 9 år och min storasyster 12 år. Detta var 1960, men detta har påverkat mitt liv väldigt mycket och än idag blir jag väldigt berörd så fort jag hör talas om liknande upplevelser och relationen till min storasyster är inte alltid så lätt. Vår lillasyster blev allvarligtsjuk när hon var 5 månader och låg för döden i nära 3 månader. Hon klarade den krisen, men var sedan sjuklig i resten av sitt liv. En underbart glad och intelligent flicka som hjälpte mig och min syster mer än vad föräldrarna mäktade med. Jag funderar ofta på hur våra föräldrar klarade av att vara just föräldrar under dessa år. Jag förstår att de också gjorde vad de förmådde, men jag kan ju förstå att de hade behövt hjälp. Det som är glädjande att höra är att det finns hjälp för barn idag, även om det är begränsat till de som bor i de tre städer som nämndes. Samtidigt undrar jag om det finns någon liknande hjälp för föräldrarna? De behöver väl allt stöd som tänkas kan för att just kunna vara föräldrar till syskonen.

Jag hoppas att alla i Josefins familj får fortsatt stöd och hjälp. Att man med någon utomstående kan gå igenom denna period och där man prata om sina känslor utan att känna skuld. Det var ju tydligt att Josefinfortfarande hade obearbetade känslor. Ju tidigare man tar tag i detta är chansen att systrarna kan leva att bra liv.

Det var först vid 34 års ålder som min sorg kom upp till ytan. Det gick nästan 10 år innan jag fick professionell hjälp i form av samtalsterapi. Det är därför jag tycker det skulle hjälpa systrarna mycket om man tog tag i detta nu och inte låta tiden gå.

Återigen tack för ett fint program.

Med vänliga hälsningar

Agneta Lindquist

-----------------------------------------------------------------------

Meddelande till Barnen:Tack för att ni finns!! Sluta aldrig!

från en lyssnare

-----------------------------------------------------------------------

 Kan även ofödda syskon påverkas?

Lyssnade på hur friska syskon drabbas av barncancer. När jag var gravid i 4:e månaden blev vår yngsta (nästan två år) sjuk i leukemi. Med en prognos på 5% blev det en hård kamp för hela familjen. Äldste brodern fungerade som benmärgsdonator och sjuklingen överlevde (med svåra och livsvariga biverkningar ). Den lilla son som föddes ett halvt år senare fick en otroligt tuff start. Han föddes med en rynka mellan ögonbrynen och skrek sig igenom sitt första år. Jag frågade alla i vården om detta, men alla var ovetande. Nu har jag läst om spädbarnsdepression; kanske det var så... Hans fortsatta liv blev mycket krävande. Nu - drygt 20 år senare- tycks han ha landat i ett fungerande sammanhang.Min fråga är: vad vet man idag om hur foster upplever en så krävande sjukdom, som ju drabbar den lille till 100%.

Med vänlig hälsning

Christina Ask

-----------------------------------------------------------------------

Alla barn blir inte friska från cancer

Hej! Jag har hört era program om barn med cancer. Vi har själva, jag och min familj, upplevt av få ett barn som får hjärntumör från att ha varit helt frisk vid födseln. Emma, vår dotter, fick beskedet när hon var tre år.Genomgick operation men blev svårt skadad efter operationen.Emma, i dag 19 år, har efter operationen högersidig förlamning, talsvårigheter, svårigheter med att hålla kroppstemperaturen. Plockar med klossar som hon gjorde strax innan hon blev sjuk. Är i dag ett vårdpaket som omfattas att lss. Går i särskola och kommer aldrig att kunna fungera normalt. Den aspekten måste även komma med.

Hälsningar

Nils-Owe Bejemyr

------------------------------------------------------

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".