Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Mauricio placerades i särskolan:

"Dom trodde jag var utvecklingsstörd"

Publicerat söndag 6 november 2011 kl 20.00
1 av 5
Mauricio Ruz
2 av 5
Mauricio Ruz
3 av 5
Aldo Ruz, Mauricios storebror
4 av 5
Aldo Ruz är lärare
5 av 5
Den orättvisa skolan

Maurizio Ruz ringer till redaktionen för Barnen. Han blev förtidspensionerad när han var 17 år, placerades i särskola när han var 9 år, kom till Sverige från Chile 1988. Då Mauricio var 8 år började i en förberedelseklass för nyanlända barn. Idag är Mauricio 32 år. Maurizio Ruz har läst om tvillingarna Rasmus och Robin Sjöholm som också gått i särskola, men för en tid sen visade sig ha blivit felplacerade.

Mauricio har börjat ett slags detektivarbete för att ta reda på historien om sig själv. Han har åkt till Chile och pratat med grannar och vänner som kände honom som barn.

Aldo Ruz är Mauricios fem år äldre bror. Han läser ett brev som han skickat till Justieombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen och till Skolinspektionen.  Aldo kräver att Mauricios placering i särskola granskas av någon av dessa myndigheter.

Aldo Ruz är själv utbildad lärare och har under flera år märkt att många barn, särskilt pojkar med invandrarbakgrund får olika diagnoser i den svenska skolan. Han är inte ensam om dessa iakttagelser. Flera utredningar konstaterar samma sak. Antalet särskoleplaceringar har ökat. Antalet invandrarelever är överrepresenterade. 2010 granskade Skolinspektionen 30 kommuner och samtliga fick kritik för bristfälliga utredningar. 2006 rapporterade Skolverket om oro för barnens rättssäkerhet. 2002 visade forskare i Malmö att invandrarbarn placeras i särskolan på svagare grund än svenska barn.

Mauricio har i sitt detektivarbete begärt fram psykologutredningar, bedömningar, utlåtanden, journalutskrifter, utvärderingar och planeringar från sin skoltid på särskolan. Det ser först ut som det är väldigt många papper, men flera år från särskolan saknas. I utvärderingarna framkommer det  att Mauricio är bra på matte och att läsningen utvecklas hela tiden.

Veckans program avslutas med en hälsning från en av skolorna Fagervik och Skamsund som ingår i Radioteaterns bidrag när Sveriges Radio sätter skolan under lupp. Alla program som är med i Den orättvisa skolan hittar du på webben sverigesradio.se/denorattvisasko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".