Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Elvira vetgirig och skärpt! Hjälp finns för ADHD-barn!

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 11.22

Ang programmet om Elvira 4/11

Hej

Tack för ett oerhört bra inslag om och med Elvira Jansson-Paulsson, flickan med Asperger-syndrom och ADHD-damp.

Det framgår klart och tydligt av inslaget att Elvira är en skärpt liten flicka och förmodligen lite utöver normen. Hon är både vetgirig och tycks gärna dela med sig av sina kunskaper, vilket inte uppskattas av alla och speciellt inte i skolan.

Under reportaget framkommer också något märkligt vid ett flertal tillfällen, och det är hennes klagan på ljuden omkring sig, detta är också något jag lagt märke till i mina kontakter med andra föräldrar. Barnen tycks ha drabbats av en överhörsel framför allt i de lägre frekvensområdena där ventilationsfläktar och lysrörsarmaturers surr tröttar dem oerhört.

Det allra tråkigaste med detta är att det finns metoder idag som kan hjälpa, men vårdens aktörer sitter likt de tre aporna på sin gren och håller för öron, ögon och mun.

I samband med en föreläsning i Uddevalla fick vi ta del av vad man kan göra men som man tyvärr får kosta på sig privat vilket nu ett antal föräldrar från Uddevalla har påbörjat, se artikel i Bohuslänningen 20/10 2005. 

Vi har själva satsat på detta men på annan ort och ser mycket bra resultat.

I Sverige idag påtalar Socialstyrelsen att mellan 5-7% av barnen i för- och grundskolan har ADHD. Till detta ska läggas alla övriga Neuropsykiatriska funktionshinder typ Asperger, ODD, lTourettes, läs- och skrivsvårigheter mm.

Barnen med dessa diagnoser är oerhört populära mobbningsoffer och alldeles för många hamnar i stora svårigheter längre fram i livet. Svårigheter som skulle j’ha kunnat undvikas om rätt resurser sattes in i tid. Idag är det utarbetade föräldrar som om de orkar får ta strid för barnen mot skolan och vården. Efter eventuell utredning lämnas man med sitt barn och en burk ”medicin”. På 60-talet fick man lära sig att man kunde flyga med hjälp av LSD, dagens medicin ska hjälpa barnen att sitta still, läsa, skriva, höra, inte bli mobbade.......

Fantastiskt bra! Om det fungerat.

Pappa till en Damp-unge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".