Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Läs mer om tävlingen!

Publicerat fredag 16 december 2005 kl 17.13

För tredje året i rad arrangerar redaktionen för BARNEN en reportagetävling. Förra året skickade vi ut en inbjudan till huvudlärarna för alla Sveriges Mediegymnasier. Vi ber Er även i år föranmäla klassen så att vi ska få en uppfattning om hur många som vill delta i tävlingen.

Nytt för i år är att inbjudan gäller klassvis. Medieklasserna runt om i Sverige kommer alltså att kämpa för att vinna Barnens Reportagetävlings Pris. År 2005 vann Medieprogrammet på Luleå Gymnasieskola. BARNEN prisbelönar den klass som producerat de bästa reportagen. Prissumman är 5000 kr för den vinnande klassen. Den 2 juni 2006 sänder vi den vinnande klassens bästa bidrag i BARNEN. Prisprogrammet 2005 ligger för lyssning på vår hemsida.

Vi vill också be alla lärare som tänker anmäla Era klasser till vår tävling att ge eleverna gott om tid att producera tävlingsbidragen. Vi tror att eleverna behöver minst 10 lektioner för att genomföra research, inspelning, redigering och mixning av ett 7-9 minuters radioreportage.  Tänk också på att BARNEN är ett P1-program där det inte förekommer så mycket musik.

Reportage om vad?

Barns röster hörs alltför sällan i samhällsdebatten. Radioprogrammet BARNEN beskriver samhället utifrån barnets speciella villkor, genom barnens berättelser och dom vuxnas erfarenheter från barndomen.  

Vilken gymnasieklass producerar de bästa reportagen med barn och ungdomar i fokus? Radioinslagen kan handla om unga människor både förr och nu. Alla mellan 0 -17 år är barn i vårt program dvs omyndiga i förhållande till vuxna. Barns och ungdomars röster och upplevelser ska vara utgångspunkten i tävlingsbidragen. Reportagen får gärna utgå från elevernas egna erfarenheter! Detta kallar vi journalistik med barnperspektiv.

Vi är övertygade om att samhället skulle fungera bättre för alla om vuxna lärde sig lyssna mer på barns och ungdomars tankar och berättelser. Därför gör vi BARNEN. Det är viktigt för allas självförtroende att bli behandlade med respekt. Det innebär att vi i BARNEN alltid presenterar varje barn med både för och efternamn. Undantag är givetvis barn vars identitet måste skyddas. Barn och ungdomar ska inte heller intervjuas i klunga. Fler än tre är en klunga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".