Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Rimligt att barn saknar rösträtt

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 12.52

Från Barnens webbsida: ”Men Barnläkarföreningen i Sverige vill gå längre. De anser att barn också borde ha rösträtt. Enligt deras förslag borde alla barn få en röst och deras föräldrar fungera som ombud och rösta åt barnen. Av Sveriges 9 miljoner medborgare är det bara 7 miljoner som får rösta. Är det rimligt att 2 miljoner saknar rösträtt?” För att delta i politiska val bör man åtminstone i teorin ha förutsättningar att förstå de frågor som valet gäller och att bilda sig en uppfattning om vilka konsekvenser olika alternativ får för en själv, för andra människor och för hela samhället.

Detta kräver en förmåga till abstrahering och logisk induktion och deduktion som barn inte har och som inte förväntas att de har förrän de kommer långt upp i utbildningsväsendet. Det är därför rimligt att barn saknar rösträtt, liksom att barn inte får köpa cigaretter eller alkohol, inte får köra bil och har skolplikt. Dessa begränsningar i barns rättigheter borde väl även Barnläkarföreningen i Sverige tycka är bra? Barn har inte heller försörjningsansvar och de är inte straffmyndiga förrän vid 15 års ålder. Detta borde väl inte Barnläkarföreningen heller ha invändningar mot? För att kunna ta ansvar för sina gärningar krävs att man har uppnått en viss mognad, både när det gäller alkohol, bilkörning och kriminella handlingar. Att mogna innebär en utveckling som kräver tid. Barn kommer att få rösträtt när de blir myndiga, men det krävs först att deras förmågor, kunskaper och omdöme utvecklas. Det krävs kunskaper och omdöme för att köpa alkohol och köra bil och det krävs att man är mogen att ta ansvar för att kunna straffas för kriminella handlingar. Det är samma nivå på omdöme och ansvar som krävs för att kunna delta i ett politiskt val i Sverige. Barnens åsikter i politiska frågor kan därför inte tillmätas samma betydelse som vuxna, myndiga medborgares. Föräldrar vill naturligtvis rösta såsom de tror är bra för deras barn. Men att föräldrar skulle få utnyttja sina barns rösträtt innebär inte ett barnperspektiv utan en orimlig och orättvis maktfördelning i samhället. Förr fick man röster beroende på inkomst. Att detta system var orimligt borde även Barnläkarföreningen i Sverige hålla med om. Men nu föreslår de ett motsvarande system där en förälders rösträtt beror på antalet barn. Man häpnar.

A. Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".