Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Min dotter mår dåligt hos sin pappa

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 10.43

Hej! Jag brukar lyssna på Barnen och tycker ni gör ett mycket bra program.Tack för att ni finns!

Jag vet inte om ni tagit upp det tidigare, men jag skulle vilja skriva lite om min situation som ensamstående mamma till en 5-åring.

Vi har gemensam vårdnad om vår dotter och hon bor hos sin pappa två dagar i veckan. Vi skildes för 1,5 år sedan. Jag blev misshandlad av hennes pappa och hon bevittnade tyvärr detta alldeles för ofta, vilket smärtar mig mycket. Misshandeln har som jag ser det inte upphört trots skilsmässan, genom att pappan på olika sätt försöker straffa mig genom att inte vilja samarbeta om vår dotter. När hon varit hos sin pappa visar hon stora tecken på att hon är sårad, och har uppvisat ett sådant beteende att jag som mamma har sökt hjälp ett flertal tillfällen.

Hon får vredesutbrott, slår, spottar, sparkar och kissar på märkliga ställen, äter dåligt och när jag till slut fått henne att lugna ner sig vrålar hon av förtvivlan och vill att jag ska bära henne och att hon ska vara få lov att vara bebis, varpå jag bär runt henne och kramar och försöker lugna och så här pågår några dagar och så ska hon till pappa igen...och hon viskar nästan ohörbart att ”jag vill inte gå till  min pappa därför han blir så arg” eller ”därför han går så fort”...

Jag försöker skydda henne på alla sätt ooch börjar känna mig mer och mer som ett vilddjur i panik. Jag har ringt BVC och BUP, men de säger att vi måste lösa den konflikt vi har som föräldrar innan de kommer in och hjälper vår dotter?

BUP har skickat vidare ärendet till sociala myndigheterna för utredning och där är vi nu.

Det känns lite som hjälpen bara finns för kärnfamiljen. Problemet är att vi inte kan lösa vår konflikt. Jag har försökt att på alla sätt prata med pappan om att vår dotter inte mår bra, men han svarar bara att hon alltid mår bra när hon är hos honom, så han menar därför att det måste vara jag som inte är frisk. Jag är sjukskriven för depression och jag vet snart inte vad som är vad. Är rädd för att det faktiskt kan vara mitt fel, samtidigt som jag innerst inne vet att jag handlar som en kärleksfull mamma bör göra.

Jag behöver hjälp ur vår situation med att vår dotter inte mår bra, men ingen vill hjälpa mig. Ska det vara så här? Varför finns det ingenstans dit man kan vända sig i sådana här situationer utan att i detta fallet pappan behöver vara inblandad? Vi behöver hjälp i vår vardag. Inte om ett halvår, utan NU.

Jag har som sagt fått BUP att göra en anmälan till socialtjänsten som ska göra en utredning. Hoppas så att de ska förstå och inte göra som pappan, skylla på mig och inte se till det lilla barnets bästa. Jag har hört många som råkat ut för det, och det känns som en mardröm att det skulle kunna vara så.

Mitt förslag till politikerna är att det skulle finnas någon form av neutral instans dit man kunde vända sig och få psykologisk hjälp i min situation. Som någon form av krisberedskap för ensamstående med barn.

Jag har förstått att jag är långt ifrån ensam om detta problem.Det räcker att gå in på Allt För Föräldrars forum för ensam/gem vårdnad eller psykisk/fysisk misshandel för att förstå det.

Jag skulle vilja att politikerna insåg att det inte gynnar barnen eller framtiden att sopa sådana här problem under mattan. Hon tar skada och jag har som mamma ropat på hjälp så många gånger, men det känns inte som  någon förstår allvaret.

Skulle bli så tacksam om ni ville göra ett program som handlar om detta, för det skulle kanske få politikerna att förstå allvaret i situationen.

förtvivlad ensam mamma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".