Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...

Barnen Valspecial 5: Skolan, barnen och politiken

Publicerat söndag 10 september 2006 kl 18.35

Fredag 15 sept 11.03 & 23.07 Söndag 17 sept 18.00

På söndag den 17 september går svenska folket till val. Barnen sänder det femte och sista programmet i serien Barnen Valspecial - ett samarbete med Journalisthögskolan i Göteborg fredagen den 15 september.

I år är det 430 000 unga medborgare som har fått rösträtt för första gången. För att kunna välja parti och rösta krävs kunskaper och kritiskt tänkande. Många anser att det är skolans skyldighet att ge eleverna detta. Att skolan ska uppmuntra självständigt tänkande hos eleverna är en av grundbultarna här i Sverige och vilken politisk uppfattning en elev har ska inte påverka vilka betyg eleverna får. Men hur är det att visa var man står politiskt även på lektionerna? Erik Johansson som är gymnasist berättar.

Hur stort är intresset för politik bland unga idag? Och hur mäter man detta? Det vi säkert vet är att valdeltagandet bland de som röstar för första gången minskade vid valen 2002 och 1998. Av alla förstagångsväljarna deltog bara 70 procent i riksdagsvalet 2002. De unga kvinnorna röstade oftare än männen, 73 procent och 68 procent bland de unga männen. Barnen har gjort en enkätundersökning på Uddevalla Gymnasieskola och frågat 268 elever om deras intresse för politik. Enkäten visar att en stor majoritet av gymnasisterna på denna skola är mycket ointresserade av politik.

Dessutom ett reportage om en glömd valfråga - flyktingbarnen. Varför finns inte flyktingbarnen och deras familjer med i partiernas valprogram? Är det för att flyktingarna inte har någon rösträtt? Sen Mikhael Voistinov var tre år har han bott i Sverige. Han kommer från Uzbekistan. Förra året fick alla uzbeker ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och Mikhael och hans familj kunde komma fram ur sitt gömställe. Senare samma år kom den tillfälliga asyllagen där flyktingfamiljer som tidigare fått avslag, kunde söka uppehållstillstånd på nytt. Från och med 1 april i år började den nya utlänningslagen att gälla. Mikhael och hans familj hamnade då mellan två lagar. Eftersom dom redan hade sitt tillfälliga uppehållstillstånd gällde den tillfälliga lagen inte dem. Därför riskerar familjen Voistinov nu att bli utvisad. För Mikhael är minnena från Uzbekistan långt borta. Han var bara tre år när han kom till Sverige.

Programledare Ylva Mårtens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".