Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012. För den som vill veta. Varje torsdag svarar kunskapspanelen från Göteborgs universitet på...

Vilka djur blir solbrända?

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 09.43
Moderator: Välkommen till chatten med Bengt Silverin, nu börjar vi!
Alltid solbränd: Vilka djur kan bli solbrända?
Bengt Silverin: Hej, Vad är en solbränna? Enkelt - huden blir mörkare. Detta för att skydda mot skadlig strålning. För att bli solbränd krävs det alltså ”naken” hud mot solljuset. Däggdjur och fåglar har normalt päls och fjädrar som skyddar mot de skadliga delarna av solljuset. De blir därför ej solbrända. Dock kan de bli solbrända på delar av kroppen som har lite, eller inget hår.
Lasse Persson: Varför stukar inte djuren - jag tänker på älgar, rådjur och andra med långa till synes vingliga ben som springer över marker som är långt ifrån jämna
Bengt Silverin: De kan mycket väl stuka foten. Dock är de anpassade till att röra sig i kuperade och ojämna områden. Muskler, ligament och senor är därför bättre utrustade än hos oss människor för att klara sig röra sig i ojämn terräng. Vi människor är mer byggda för att röra oss över slät och jämn mark.
Lalla Wallin: Varför snurrar alltid hundarna i en cirkel innan de läger sig? Och varför drar deras kropp oftast åt höger när de springer?
Bengt Silverin: Hundarna snurrar därför att de har kvar ett gamalt vildhundsbeteende. De skall ”trampa ner” gräset/marken där de skall sova för natten för att få det bekvämt och skönt. Varför hundarna ofta har kropparna vridna något åt höger när de springer vet jag inte. En spekulation, kanske kan de därigenom lättare avgöra doftriktningar????????? En gammal myt är att hundarna springer på detta sätt för att de bara har en njure. Så är inte fallet. De har två njurar precis som du och jag.
fia: en sak jag alltid undrat: hur går det till när en giraff svimmar? ramlar den ihop i en hög, eller kommer huvudet först, som på en vissnande tulpan? och sen om man måste frakta bort en avsvimmad giraff, hur gör man? den är ju så lång?
Bengt Silverin: Hej, Jag har aldrig sett en giraff svimma, men jag är övertygad om att den bara faller ihop. Dvs benen viker sig och kroppen når marken innan huvudet. Har giraffen svimmat, exv på ett Zoo, tror jag inte man fraktar bort den utan låter den vakna till på plats. Det krävs, som du själv antyder, stora maskiner att frakta ett så stort djur
Sture lindbladh: Hej, jag går hemma och lyssnar på fåglarna som börjat vår-imponera på oss människor. Hur viktigt är fågelsången för fåglarnas parning? Väljer honorna hanar efter hur snyggt hanarna sjunger? Goda vårhälsningar
Bengt Silverin: Hej, Fågelsången har två funktioner: (1) Tala om för andra hanar att här är jag. Detta är mitt revir, det är ingen idé att ni försöker komma hit och förse er med något, exv. en bra boplats. (2) Var medveten om att det alltid är honan som väljer partner ute i nature. Det är därför viktigt för hanen att även tala om för honan att han finns här och bl.a. med sången attrahera henne till sitt revir för att på plats visa henne vad han har att erbjuda henne, exv. en bra boplats eller att reviret är en bra födoplats, väl skyddad mot rovfåglar etc. De båda funktionernas betydelse varierar mellan olika arter. Hos många arter äer båda funktionerna av betydelse. Hos andra bara den ena
Lalla: Hej ställde 2 frågor angående hundar kanske skulle jag tillägga att jag har ett par hundar själv och att jag alltid haft hundar. Snurren de gör görs ju oftast medsols varför?
Bengt Silverin: På detta har jag inget svar. Jag är övertygad om att det även finns hundar som snurrar åt andra hållet, även om de kanske är i minoritet. Kanske kan man jämföra med höger- och vänsterhänthet
”Ludde”: Hej! Vet Du vilken fåhel som är den slarvigaste i vår natur??? Nä, det är inte spillkråkan som man skulle kunna tro utan hafsörnen. Där gick Du bet.... tack för ett jättekul program!!!
Bengt Silverin: Tack för en rolig ordvits! Har du fler?
Moderator: Nu är det fem minuter kvar av chatten.
Martin: Många säger att dom skulle vilja bli en delfin om dom fick välja ett djur att förvandlas till. Är det verkligen ett bra val? har delfiner roligt? Har dom mycket sex?
Bengt Silverin: Om det är ett bra val beror nog på din egen personliga läggning! Naturligtvis är det för en människa omöjligt säkert säga att en delfin har roligt. Vad är roligt?? Hur uttrycks det hos olika djur? Vi har inga svårigheter avgöra om en hund trivs och är glad. Vi människor lägger gärna in i delfinens olika beteenden att de har roligt, men det är nog mer ur ett mänskligt perspektiv. Ja, delfiner kan ha mycket sex. Konstigt nog ibland även utanför själva fortplantningsperioden. Bland delfinerna finns även en hög grad av homosexualitet. Spetsnosdelfiner är en av de djurgrupper där man konstaterat att homosexuella par håller ihop livet ut.
viktor: hur lätt/svårt är det att lära en papegoja att prata? hur mycket kostar en papegoja? kan man ha den lös hemma?
Bengt Silverin: Papegojan kan inte lära sig prata! Vissa arter kan lära sig härma ljud! Det förekommer aldrig några medvetna meningar. Ett visst ljud (ord) kan ge en belöning i en given situation. Då lär sig vissa arter att snabbt yttra dessa ”ord”. En papegoja kan kosta allt från några tusen upp mot 50-60000 SEK. Ja, du kan ha dem lösa hemma. Men de skräpar garanaterat ner och kan dessutom bita sönder saker och ting.
Moderator: Då avslutar vi chatten, tack för alla frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".