Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012. För den som vill veta. Varje torsdag svarar kunskapspanelen från Göteborgs universitet på...
Torsdag 28 OKTOBER

Fysikern ger råd till den som ska vispa grädde

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 14.50
1 av 2
Alltinget berörde ännu ett av livets små mysterier, nämligen vispgrädde.
2 av 2
Göran Nyman

I säsongens sista Alltinget i P4 Göteborg fick Berit i Lerum svar på frågan varför det kan gå olika fort att vispa grädde, även om den är inhandlad vid samma tillfälle och tas ut ur kylen en gång.

Med fysiker Göran Nymans hjälp kom hon fram till att skålen är varmare vid andra vispomgången och att det påverkar resultatet. Kall grädde, och helst också en kall skål ger de bästa förutsättningarna för en välvispad grädde, sa Göran.

Andra tips från fysikern för en fluffig och fin grädde var att ha vispen till hälften nere i grädden och vispa långsamt så att det kommer in så mycket luft som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".