Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...

Julrepriser i Filosofiska rummet

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 14.06
Hannes Nykänen, Camilla Kronqvist och Ylva Gustafsson.

24/12 kl. 06.05: Finland filosoferar. Del 3: Vad betyder ”Jag älskar dig?”. Från okt. 2008.

25/12 kl. 00.10: Struntprat. 40 minuter om människan, moralen och existensen. Från sept 2008.


Om ”Vad betyder jag älskar dig” 25/12:
 
Vi kan nå en djupare förståelse av kärleksbegreppet genom att reflektera över orden vi använder när vi talar om kärleken.

Det är tesen i Camilla Kronqvists alldeles färska avhandling i filosofi ”Vad vi talar om när vi talar om kärlek”, som hon lade fram för några veckor sedan vid det svenskspråkiga universitetet Åbo Akademi i sydvästra Finland.

Liksom mycket av filosofin som bedrivs där, är Kronqvists tillvägagångssätt influerat av Ludwig Wittgensteins senare filosofi. 

Camilla Kronqvists avhandling ligger till grund för denna tredje del i serien Finland filosoferar. Gäster är, förutom Kronqvist själv, hennes kollegor filosoferna Ylva Gustafsson och Hannes Nykänen.
Boktips: Camilla Kronqvist: What we talk about when we talk about love

Veckans citat:
Det är inte kärlek när två människor kryper ihop i ett hörn medan livet brusar förbi.

- Märta Tikkanen

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Om ”Struntprat” 25/12:

Småprat, struntprat, skitsnack, skvaller – kärt barn har många namn. Men varför är vi så förtjusta i att prata strunt? Det tycks som att nonsens, det som saknar mening, ändå på något vis är meningsfullt för människor. Medan apor putsar varandras päls för att skapa tillit pratar människor strunt, menar till exempel den brittiske evolutionsbiologen Robin Dunbar.

Ändå torde struntprat vara problematiskt ur filosofisk synvinkel. För hur ska en filosof, en ”vän av visdom”, kunna uppskatta sådant tal som inte bryr sig det minsta om sant och falskt? Den amerikanske filosofiprofessorn Harry Frankfurt hävdar att dagens marknadsinriktade samhälle uppmuntrar struntprat: Den som ska sälja en vara eller ett budskap drivs inte av motivet att säga sanningen om det.

Filosofin skapar sig denna vecka ett rum på biblioteket i Dalby utanför Lund. Inför publik pratar programledare Lars Mogensen strunt tillsammans med Viveka Adelswärd, professor i samtalsforskning, Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap och Jeanette Emt, universitetsadjunkt i praktisk filosofi.

Producent är Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".